MY KTEO

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Εκλογές με… ψαράκι πριν την εβδομάδα των Παθών


Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει ανακοινώσει ακόμα τις προθέσεις του για την ημερομηνία των εκλογών, αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν ημερομηνίες προκειμένου να μην διαταραχθεί το ψήσιμο του οβελία για τους πολίτες.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει στον σχεδιασμό, που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ως δεδομένη η διπλή κάλπη, καθώς θεωρούν ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να σχηματιστεί στη χώρα νέα κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής. Επομένως, στο ημερολόγιο κυκλώνονται αυτομάτως δύο ημερομηνίες, της πρώτης και της δεύτερης Κυριακής.

Ο υπουργός εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξή του στο Mega, πριν από λίγες ημέρες, τόνισε ότι ανάμεσα στις δύο κάλπες, θα μεσολαβήσουν περίπου 60 ημέρες. «Να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από τη χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει τη Βουλή για την όλη διαδικασία» είχε πει χαρακτηριστικά. Οι δηλώσεις του Μάκη Βορίδη αναζωπύρωσαν και τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών, καθώς απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει στην ερώτηση που του τέθηκε την 26η Μαρτίου, την 2α ή την 9η Απριλίου, ως τις κύριες ημερομηνίες, που βρίσκονται στο τραπέζι.

Το βασικό σενάριο αυτή την ώρα, το οποίο φωτογράφισε ουσιαστικά ο υπουργός εσωτερικών, κάνει λόγο για την πρώτη κάλπη πριν από το Πάσχα και τη δεύτερη πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις. Με βάση αυτό το σενάριο οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν μετά τα μέσα Μαρτίου, άρα με τη νέα απογραφή και θα έχουν ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Μαΐου, άρα πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις και πριν το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου.

Σε αυτή την περίπτωση, η κυβέρνηση διασφαλίζει και άλλους δύο παράγοντες, που θεωρούνται σημαντικοί για το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα στηθούν οι κάλπες: πρώτον, ο βαρύς χειμώνας θα έχει τελειώσει, οπότε οι καιρικές συνθήκες δεν θα αποτελέσουν ανάχωμα στην προσέλευση των πολιτών στα εκλογικά κέντρα. Δεύτερον, θα έχουν αποτυπωθεί στην κοινή γνώμη τα οφέλη από τα τελευταία μέτρα στήριξης, που έχουν εξαγγελθεί.

Όπως λένε γαλάζια στελέχη: Οι πολίτες θα έχουν ήδη δει στην πράξη και στον οικογενειακό προϋπολογισμό το μέτρο του market pass, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Φεβρουάριο, με τα πρώτα χρήματα να καταβάλλονται στα νοικοκυριά το Μάρτιο, ενώ θα ολοκληρώνεται και η τρίμηνη παράταση του επιδόματος για το πετρέλαιο θέρμανσης. Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς και την εκταμίευση της τρίτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, που αναμένεται τους πρώτους μήνες του 2023, φέρνοντας νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και για τις επιχειρήσεις.

Ο Μάκης Βορίδης, πάντως, δεν είναι ο πρώτος υπουργός, που «φωτογραφίζει» τις πιθανές ημερομηνίες των εκλογών. Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες ο Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης και ένας άνθρωπος με ρόλο στις εκλογικές αναμετρήσεις και στο παρελθόν, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «τα logistics δουλεύουν καλύτερα όταν ζεσταίνει ο καιρός», την ίδια περίοδο που υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωνε, με νόημα, ότι «το αρνάκι στο χωριό θα το φάμε με ησυχία».

Συμπερασματικά και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, 2 Απριλίου και 9 Απριλίου, μοιάζουν με τις πιο πιθανές ημερομηνίες για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση. Η 9η Απριλίου του 2023 πέφτει την Κυριακή των Βαΐων όπου στην Ελλάδα συνηθίζεται - λόγω νηστείας - να τρώμε ψαράκι… Σίγουρα πάντως δεν θα διαταραχθεί η Μεγάλη Εβδομάδα και η Κυριακή του Πάσχα για να μπορέσουν οι πολίτες χωρίς άγχος να εορτάσουν την μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας.

Μέχρι τότε δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αλλάξει ο βασικός πυρήνας της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου, που θα συνεχίσει με την επαναλειτουργία της Βουλής, μετά τις εορτές, το νομοθετικό έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει σχετικά τους υπουργούς και τους συνεργάτες του, ενώ μια σειρά νομοσχεδίων είναι σχεδόν έτοιμα να πάρουν την κοινοβουλευτική οδό, προκειμένου να φθάσει στις κάλπες, έχοντας υλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Την ίδια περίοδο αναμένεται να ενταθούν και οι περιοδείες του Πρωθυπουργού, καθώς στην κυβέρνηση δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επικοινωνία του κυβερνητικού έργου και των μέτρων ενίσχυσης, που έχουν ληφθεί για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.



newsbomb.gr