MY KTEO

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Αυτή είναι η τελευταία κυβέρνηση που «εξάντλησε» την τετραετία της


Έχουν περάσει περισσότερα από 30 χρόνια από την τελευταία φορά που μια κυβέρνηση στην Ελλάδα εξάντλησε την τετραετία.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει απορρίψει κατ’ επανάληψη το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Αν κάνει τη δέσμευσή του για προσφυγή στις κάλπες στο τέλος της τετραετίας, πράξη, θα είναι ο πρώτος μετά από περισσότερα από 30 χρόνια που την εξαντλεί.

Οι «σύντομες» κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης
Χαρακτηριστικά η κυβέρνηση των Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου που σχηματίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2015, διαλύθηκε τον Ιούλιο του 2019, αφού είχαν προηγηθεί οι Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Καμία άλλη στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης δεν κατάφερε να στεριώσει ούτε καν για τρία χρόνια. Η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα κράτησε λίγους μήνες, εκείνη του Αντώνη Σαμαρά με τους Βενιζέλο και Κουβέλη είχε ζωή μεταξύ Ιουνίου 2012 και Δεκεμβρίου 2014, του Λουκά Παπαδήμου από Νοέμβριο του 2011 μέχρι Μάιο του 2012, και του Γιώργου Παπανδρέου από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι το Νοέμβριο του 2011.

Μικρή ήταν και η δεύτερη θητεία του Κώστα Καραμανλή που εξελέγη το 2007 και παραιτήθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Η πρώτη του θητεία είχε διαρκέσει από τον Μάρτιο του 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2007.

Η κυβέρνηση Σημίτη του 2000 έφτασε κοντά
«Ό,τι αρχίζει ωραία» δεν τελειώνει απαραίτητα με… πόνο. Έτσι τουλάχιστον φάνηκε από τη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη. Κυβέρνηση που ξεκίνησε μια βραδιά του Απριλίου του 2000, που όπως αναφέρει ο αστικός μύθος «κοιμηθήκαμε με κυβέρνηση ΝΔ και ξυπνήσαμε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ».

Ήταν η περίφημη «ενσωμάτωση της Β’ Αθήνας» που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Το δεύτερο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε ο Κώστας Σημίτης, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τρεις υπουργούς που καταδικάστηκαν σε δίκες, δύο εκ των οποίων κατέληξαν στη φυλακή.

Παράλληλα η κυβέρνηση εκείνη του Κώστα Σημίτη είχε και έναν μετέπειτα υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Η κυβέρνηση ξεκίνησε τη θητεία της στις 13 Απριλίου του 2000 και την έληξε ένα μόλις μήνα πριν συμπληρώσει την τετραετία της.

Παπανδρέου ο τελευταίος που εξάντλησε τετραετία
Η δεύτερη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου του 1985, είναι η τελευταία που εξάντλησε την τετραετία.

Το δεύτερο κυβερνητικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ είχε τη σφραγίδα του «τσάρου της Οικονομίας» Κώστα Σημίτη που προχώρησε σε πάγωμα μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έλεγχο των προσλήψεων, συγκράτηση των δημοσίων εξόδων περιορίζοντας τις κοινωνικές δαπάνες και σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς.

«Βαριά σκιά» πάνω από τη δεύτερη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έριξε βέβαια το σκάνδαλο Κοσκωτά που όρισε και το τέλος της. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, ο Ανδρέας Παπανδρέου με στεφανιαία νόσο σε προχωρημένο στάδιο, θα μεταβεί στο νοσοκομείο Χέρφιλντ του Λονδίνου τον Αύγουστο του 1988 και όταν θα επιστρέψει θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ξέσπασμα του σκανδάλου.

Ο υπουργός του, Μένιος Κουτσόγιωργας θα κατηγορηθεί ότι δωροδοκήθηκε από τον Κοσκωτά με 2 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι πτυχές του σκανδάλου θα «ακουμπήσουν» και τον ίδιο τον Ανδρέα.

Η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου του 1985, σχηματίστηκε τον Ιούνιο εκείνης της χρονιάς και η θητεία της έληξε τον Ιούλιο του 1989. Ήταν η τελευταία που εξάντλησε και ημερολογιακά τη συνταγματική της θητεία.



newsbomb.gr