MY KTEO

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Λαμπρό Συλλείτουργο όπου συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.


Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου γιόρτασε τη μνήμη του Προστάτου της Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον ομώνυμο μεγαλοπρεπή και ιστορικό Ιερό Ναό του στην αρχοντική Αρναία.

 

Όντως η χάρις του Αγίου έσκεπε τον Ιερό Κλήρο και τον φιλομάρτυρα Λαό που προσήλθαν προσκυνητές στη Μνήμη Του. Πολύς ο Λαός, ιδίως την κυριώνυμο ημέρα, πολύς και ο Ιερός Κλήρος, τόσο από την οικεία Ιερά Μητρόπολη, όσο και από τις όμορες Ιερές Μητροπόλεις και το Αγιώνυμο Όρος.

 



Τις Ιερές Ακολουθίες ελάμπρυναν, κατόπιν προσκλήσεως του κυριάρχου Ιεράρχη κ. Θεοκλήτου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Καστορίας κ. Καλλίνικος, Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρος και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος.

 

Επικεφαλής του Λαού ήταν ο Βουλευτής Χαλκιδικής κ. Γεώργιος Βαγιωνάς, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στυλιανός Βαλιάνος, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Κατερίνα Ζωγράφου, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γεώργιος Θαλασσινός, Νικόλαος Αυγερινός και Ευριπίδης Ατζιαμής, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρναίας κ. Αγαπητός Κιάτος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Περιστεράς κ. Δημήτρης Ντισλής, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Α'/Βάθμιας Εκπαίδευσης κα Ευγενία Γιαννούση, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Τσιάλας, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Αρναίας κ. Αναστάσιος Καραμπατάς, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αρναίας κ. Παντελής Αλβανός, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Ελλάδος κ. Γρηγόριος Τάσιος, πρώην Δήμαρχοι και πολλοί Τοπικοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, κ.α.

 

Το εσπέρας της Ακολουθίας χοροστάτησε ο λίαν αγαπητός στον Μητροπολίτη Ιερισσού, Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος και την κυριώνυμο ημέρα ο Γέροντάς του σεπτός Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος.

 

Ο προσκαλέσας Ιεράρχης παρουσίασε, τόσο κατά τον Εσπερινό, όσο και κατά τη Θεία Λειτουργία τους τιμήσαντες τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου Ιεράρχες, λέγοντας ότι οι τρεις εκ των Ιεραρχών, δηλαδή οι άγιοι Χαλκίδος, Γόρτυνος και Ωρεών, αποτελούν μια ευλογημένη και τετιμημένη τριάδα Αρχιερέων που περικοσμεί την Ιερά Σύνοδο, καθόσον Γέροντας και Πατέρας είναι ο άγιος Χαλκίδος και πνευματικά του παιδιά οι άγιοι Γόρτυνος και Ωρεών.

 

Ο δε Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος τυγχάνει πνευματικό τέκνο και ανάστημα του τετιμημένου Ιεράρχου και θεολόγου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου.

 

Να σημειωθεί ότι οι Σεβασμιώτατοι Καστορίας και Γόρτυνος είναι οι τελευταίοι εκλεκτοί της Ιεράς Συνόδου της Ελλάδος και αποτελούν το νέο αίμα της Ιεραρχίας, ενώ ο άγιος Ωρεών ο πολλά υποσχόμενος και απ' όλους τετιμημένος και αποδεκτός Αρχιγραμματεύς της Συνόδου.

 

Ο Θεοφιλέστατος Αρχιγραμματεύς το εσπέρας και ο άγιος Χαλκίδος κατά τη Θεία Λειτουργία εστίασαν τον λόγο τους τόσο στο κατισχύον γεγονός, την εορτή της Σαρκώσεως του Κυρίου μας, όσο και στην όντως λαμπρά μνήμη του Πρωτομάρτυρος Αποστόλου και Αρχιδιακόνου Στεφάνου.

 

Ο πρώτος μίλησε για τα μεγαλεία του Θεού, όπως αυτά εφανερώθησαν στο δεύτερο πρόσωπο της Αγίας Τριάδος κατά την ενσάρκωσή Του, καθιστώντας πασιφανές ότι η σωτηρία για την ορθόδοξη Εκκλησία είναι ενυπόστατη, δηλαδή είναι πρόσωπο που ονομάζεται Κύριος Ιησούς Χριστός, ο άρτι σαρκωθείς, Αυτόν δηλαδή, χάριν της μαρτυρίας Του Οποίου εμαρτύρησε ο Στέφανος, κηρύσσοντας τον Ιησού Χριστό ως τον Μεσσία, τον πολυαναμενόμενο κατά την παλαιά Οικονομία Μεγάλης Βουλής Άγγελο.

 

Ο δεύτερος ομιλητής, παρουσιάζοντας γλαφυρά την πολύκροτη απολογία και το Μαρτύριο του Στεφάνου, ως καταγράφεται στις Πράξεις των Αποστόλων του Ιατρού Λουκά, υπογράμμισε το βάθος, το πλάτος και το ύψος της Χριστολογίας της Εκκλησίας μας, τονίζοντας ότι μόνο εν τω προσώπω και με το πρόσωπο του Χριστού, γνωρίζει στους αιώνες το ανθρώπινο γένος Παράδεισο!

 

Φως, καθώς είπε, ο Πατήρ, Φως ο Υιός, Φως και το Πνεύμα το Πανάγιο, αλλά Φως κατά χάριν ο κάθε ακόλουθός Τους, που με το βάπτισμα στην μήτρα της Εκκλησίας ή το βάπτισμα του αίματος ή το βάπτισμα των δακρύων, ενδύεται Χριστόν και Τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα. Όντως, Χριστοκεντρικά και Αγιολογικά τα λόγια των ομιλητών αποτελέσαν βάλσαμο και προσέδωσαν χαρά, όχι την κοσμική, αλλά την ομόρριζο του Χριστού στο πλήρωμα της Εκκλησίας.