MY KTEO

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες από την μεγάλη κατανάλωσή του


Το ταχίνι είναι μια δημοφιλής προσθήκη στο κλασικό σπιτικό χούμους, αλλά και ένα dip που μπορείς να το απολαύσεις με πολλούς και διάφορους τρόπους. Πρόκειται για βούτυρο σουσαμιού, πλούσιο σε βιταμίνες, πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνεται με μέτρο. Το ταχίνι έχει βρεθεί ότι μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό, να συμβάλει στην υγεία των οστών, να βελτιώνει την ανδρική γονιμότητα και ενώ θεωρείται ότι βοηθά με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Το ταχίνι είναι ασφαλές για κατανάλωση και, σχεδόν, δεν έχει παρενέργειες. Υπάρχουν όμως κάποιες πιθανές ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει, ειδικά με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. 

Ταχίνι: Πιθανές παρενέργειες
  • Το ταχίνι σε μεγάλη ποσότητα μπορεί να επηρεάσει τον φυσιολογικό μεταβολισμό του σώματος. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης και επίσης την αρτηριακή πίεση, κάτι που βέβαια μπορεί να είναι και ωφέλιμο στους ανθρώπους με υψηλή πίεση. 
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα και πόνο στην κοιλιά.
  • Το ταχίνι μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες σε ορισμένα άτομα, με αποτέλεσμα αναφυλακτικές αντιδράσεις. Ενώ το ταχίνι είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για τις αλλεργίες στους ξηρούς καρπούς, όσοι έχουν αλλεργίες στο σουσάμι πρέπει να το αποφεύγουν.
  • Μελέτες αποκαλύπτουν επίσης ότι οι σπόροι σουσαμιού περιέχουν οξαλικά. Ως εκ τούτου, ένα άτομο με διαταραχές του μεταβολισμού της πουρίνης συνιστάται να μην τρώει προϊόντα που παρασκευάζονται με σουσάμι.
  • Επίσης, να είσαι προσεκτική με τις ποσότητες που καταναλώνεις στο ταχίνι, καθώς η πάστα αυτή είναι πολύ υψηλή σε θερμίδες. 
Ποιο είναι ένα καλό υποκατάστατο για το ταχίνι;
Το ταχίνι παρασκευάζεται από σουσάμι. Υποκατάστατα του σουσαμιού είναι το λινάρι, ο ηλίανθος, τα ψιλοκομμένα φιστίκια και οι σπόροι κολοκύθας. Επιπλέον, το βούτυρο κάσιους και το βούτυρο αμυγδάλου έχουν παρόμοια σύσταση με το ταχίνι.

Το ταχίνι είναι χούμους;
Όχι, το ταχίνι δεν είναι χούμους. Το ταχίνι είναι ένα από τα κύρια συστατικά του χούμους, καθώς το τελευταίο είναι πολτοποιημένα ρεβίθια αναμεμειγμένα με ταχίνι, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Το χούμους έχει διαφορετική γεύση από το ταχίνι καθώς δεν έχει χαρακτηριστική γεύση ξηρού καρπού και πικράδα.

Σε τι μπορώ να χρησιμοποιήσω το ταχίνι εκτός από το χούμους;
Το ταχίνι χρησιμοποιείται ως ντιπ για ωμά λαχανικά και σαλάτες. Μπορείς επίσης να το χρησιμοποιήσεις ως σάλτσα σε πολλά πιάτα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βούτυρο. Επίσης, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ως συστατικό σε μπιφτέκια. Είναι επίσης το κύριο συστατικό του χαλβά. 

Τι γεύση έχει το ταχίνι;
Το ταχίνι έχει έντονη και γλυκιά γεύση με λίγη πικράδα καθώς το σουσάμι δεν έχει γλυκιά γεύση όπως άλλοι σπόροι, όπως το φιστίκι ή οι σπόροι κολοκύθας. 

Μπορώ να χρησιμοποιήσω πάστα σουσαμιού αντί για ταχίνι;
Ναι, η πάστα σουσαμιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για ταχίνι, και πολλές φορές αντικαθιστούν ακόμη και το ένα το άλλο. Ωστόσο, η πάστα σουσαμιού έχει πολύ διαφορετικές γεύσεις από το ταχίνι. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ταχίνι για να ετοιμάσεις γλυκά πιάτα, ενώ η πάστα σουσαμιού είναι για κάπως πικάντικα φαγητά. Το ταχίνι είναι μια πάστα από σουσάμι, αλλά δεν είναι ίδια με την πάστα σουσαμιού.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σησαμέλαιο αντί για ταχίνι;
Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του ταχινιού σε πολλά πιάτα γιατί προέρχονται από την ίδια πηγή και έχουν σχεδόν το ίδιο γευστικό προφίλ. Ωστόσο, το σησαμέλαιο αποτυγχάνει να δώσει την ίδια υφή στα τρόφιμα με το ταχίνι.

Είναι το ταχίνι πιο υγιεινό από το φυστικοβούτυρο;
Το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο έχουν σχεδόν την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά και θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, το φυστικοβούτυρο περιέχει λίγο περισσότερη πρωτεΐνη από το ταχίνι. Αλλά το ταχίνι είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση για άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπούς.

Το ταχίνι σε παχαίνει;
Το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, επομένως η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να σε παχύνει. Ωστόσο, όταν καταναλώνεται με μέτρο, δεν θα σου προσθέσει έξτρα βάρος. Επιπλέον, οι θρεπτικές αξίες του ταχινιού υπερτερούν του γεγονότος ότι περιέχει λιπαρά.



shape.gr