MY KTEO

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Η ψήφος των ομογενών: Πώς μια «μεγάλη μεταρρύθμιση» καταλήγει σε φιάσκο


Σε ποια φόρμουλα προσανατολίζεται το Μέγαρο Μαξίμου για τις αλλαγές στην ψήφο των ομογενών.

Σε γόρδιο δεσμό εξελίσσεται η υπόθεση της ψήφου των ομογενών κυρίως για την κυβέρνηση και δευτερευόντως για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν υπερψηφίσει χωρίς σοβαρές ενστάσεις το νομοσχέδιο με το οποίο δινόταν η δυνατότητα στους ομογενείς, υπό προϋποθέσεις όχι μόνο να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές, αλλά και να αναδείξουν με την ψήφο τους εκπροσώπους τους στην ελληνική βουλή.

Και αυτό, διότι, όπως παραδέχθηκε χθες χωρίς περιστροφές ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης η διαδικασία εγγραφής των ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους δεν πηγαίνει καθόλου καλά, αφού μέχρι σήμερα έχουν γίνει μόλις περίπου 3.500 αιτήσεις, εκ των οποίων έχουν εγκριθεί μόνο 2600-2700 εξ αυτών.

Εξέλιξη, που μοιραία οδηγεί την κυβέρνηση σε αλλαγές στον νόμο που ψήφισε μετ' επαίνων και διθυράμβων, όχι μόνο η ΝΔ αλλά και η μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση, η οποία σήμερα επίσης πρέπει να πάρει θέση, αφού έχει συνηγορήσει σε μία πρωτοβουλία που αποδείχθηκε πολλαπλώς λανθασμένη.

Όπως πρώτα αποκάλυψαν «Τα Παιχνίδια Εξουσίας» (Βασίλης Σκουρής), υπό τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση επιδιώκει την αλλαγή του νόμου που προέβλεπε την εκλογή τριών βουλευτών από την ομογένεια μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας, καθώς θα πρόκειται για περαιτέρω υποβάθμιση της ισότητας της ψήφου εάν κάποιοι βουλευτές από το Επικρατείας εκλέγονται με λιγότερους από 1.000 ψήφους ο καθένας, όπως και από ένα εκλογικό σώμα 4.000 ψηφοφόρων να εκλέγονται τρεις βουλευτές!

Ο σκόπελος είναι ότι για να περάσει αυτή η αλλαγή, απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 200 βουλευτών. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει, με το νεφελώδες επιχείρημα ότι η κυβέρνηση πάει να διορθώσει ένα λάθος με ένα νέο λάθος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ψήφοι του οποίου είναι απολύτως αναγκαίες μετά το όχι της Χαριλάου Τρικούπη, δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αν και είναι προφανές ότι δύσκολα θα μπορέσει με πειστικότητα να τεκμηριώσει τυχόν αρνητική του απόφαση.

Προσώρας, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα υποστηρίζουν ότι θα αναμένουν να δουν την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν. Ανεβάζουν, ωστόσο, τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, στον οποίον προσάπτουν ότι θέλει να προωθήσει τις αλλαγές στο συγκεκριμένο νόμο, καθώς αντιμετωπίζει ζήτημα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και στην Α΄Αθηνών, από την οποία χάνεται μία έδρα για να μεταφερθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Από την πλευρά τους, κυβερνητικά στελέχη, θέλοντας να ασκήσουν περαιτέρω πίεση, διαρρέουν ότι η εγγραφή των ομογενών δεν προχώρησε μετά από απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, περιλήφθηκαν στον νόμο της ΝΔ πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να ασκήσει κανείς το δικαίωμα της ψήφου.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να προσανατολίζεται σε μία φόρμουλα, που θα αντιμετωπίζει το παράδοξο να εκλέγονται τρεις βουλευτές με μόλις 2.500 ψήφους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, καθώς θα πρόκειται για εξόφθαλμη υποβάθμιση της ισότητας της ψήφου.

Η φόρμουλα που φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση είναι να εκλέγεται ένας βουλευτής – εκπρόσωπος της ομογένειας από έναν σημαντικό αριθμό ψήφων μεταξύ 80.000 έως 100.000 και με την ίδια αναλογία να εκλέγεται ο επόμενος και ο τρίτος. Κάτι που θα κόψει – αν τον κόψει – τον γόρδιο θεσμό, αλλά στην ουσία θα αποκλείσει την παρουσία βουλευτή από τους ομογενείς, επιβεβαιώνοντας ότι όλο το εγχείρημα ήταν μάλλον αποτυχημένο.



iEidiseis.gr της Έλλης Τριανταφύλλου