MY KTEO

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Φαβορί (ξανά) ο Μάιος για τις εκλογές - Αν οι υποκλοπές δεν επιβάλλουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις


Πιθανότερες ημερομηνίες για τις κάλπες η 14η και η 21 Μαΐου-Σε τι ελπίζει ο πρωθυπουργός και γιατί και ο νέος οδικός χάρτης του Μαξίμου είναι με το …καλημέρα στον …αέρα!

Ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών παραμένει ο «άγνωστος Χ», καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στο θέμα των υποκλοπών δεν επιτρέπουν στον πρωθυπουργό να ορίσει έναν οδικό χάρτη, τον οποίο θα υπηρετήσει με συνέπεια, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να είναι ανοιχτά.

Το πρόβλημα παραπέμπει στο ανέκδοτο με την ξανθιά που μαδάει τη μαργαρίτα και λέει: «μ΄αγαπάει, δεν μ΄ αγαπάει, μ΄αγαπάει, δε μ΄αγαπάει και …περισσεύει και ένα»!

Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν πως η τελευταία προσπάθεια του μεγάρου Μαξίμου να προσδιορίσει τον χρόνο των εκλογών καταλήγει στον Μάιο. Με προϋπόθεση φυσικά πως οι αποκαλύψεις στο σκάνδαλο των υποκλοπών δεν θα οδηγήσουν σε έκτακτες πολιτικές εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα!

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν επίσης πως οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι η 14η Μαΐου, αλλά και η 21η Μαΐου, ημέρα που γιορτάζουν ο Κωνσταντίνος και η Ελένη. Στις 14 Μαΐου θα έχουν τελειώσει οι εξετάσεις των αποφοίτων του Λυκείου, ενώ στις 14 Μαΐου, με την προκήρυξη των εκλογών να γίνεται από την κυβέρνηση μετά το Πάσχα. Σε περίπτωση που θα υπάρξει αδιέξοδο σχηματισμού κυβέρνησης και θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές, με τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και αποχώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το μέγαρο Μαξίμου, οι κάλπες (σε αυτή την περίπτωση) θα στηθούν στις 18 ή στις 25 Ιουνίου.

Εννοείται ότι σε ένα τέτοιο σχεδιασμό θα έχουν σχεδόν αποκλειστεί οι τρίτες εκλογές, αφού θα χρειαζόταν να διεξαχθούν στα μέσα Ιουλίου, όταν θα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος! Επίσης, ο …τωρινός σχεδιασμός του μεγάρου Μαξίμου ως ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών περιλαμβάνει και την 9η Απριλίου, Κυριακή των Βαΐων, με τον ευσεβή πόθο οι ημέρες του Πάσχα να περιορίσουν και να υποβαθμίσουν την προεκλογική αντιπαράθεση, κάτι που το Μαξίμου εκτιμά ότι με τις τωρινές συνθήκες ευνοεί την κυβέρνηση.

Η ηγεσία της κυβέρνησης φέρεται να εκτιμά πως ο Μάιος θα αποτελεί τον ευνοϊκότερο για αυτήν χρόνο, καθώς θεωρεί ότι μέχρι τότε θα καταλαγιάσει ο θόρυβος από το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, ενώ θα αρχίσουν να αποδίδουν κάποιες «ενέσεις» σε λαϊκά στρώματα, όπως οι συνταξιούχοι και όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, έστω καιαν αφορά ούτε το ένα τρίτο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.

Η συζήτηση στη Βουλή την Πέμπτη, πάντως, επιβεβαίωσε πως οι κάλπες, ανεξαρτήτως της ημερομηνίας που θα οριστούν, θα διεξαχθούν σε κλίμα πρωτοφανούς τοξικότητας, με την κύρια ευθύνη να βαρύνει πρωτίστως την κυβέρνηση, που επιχειρεί με την όξυνση και την πόλωση να περιορίσει τις φυγόκεντρες τάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων της. Επιβεβαίωσαν, επίσης, όπως προείπαμε, πως το ενδεχόμενο έκτακτων πολιτικών εξελίξεων, λόγω της τροπής που λαμβάνει η υπόθεση του σκανδάλου των υποκλοπών, είναι πλέον περισσότερο πιθανή από οποιαδήποτε άλλη στιγμή και, συνεπώς, και ο σχεδιασμός για κάλπες τον Μάιο ενδεχομένως σύντομα να είναι στον αέρα!

(Το κείμενο έχει γραφεί για το iEnergeia)



iEidiseis.gr του Βασίλη Σκουρή