MY KTEO

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Κινητοποιήσεις μετά τις γιορτές αποφασίζουν οι δικαστικοί υπάλληλοι


Κινητοποιήσεις μέσω πανελλήνιας συνδιάσκεψης μετά τις γιορτές είναι έτοιμοι να αποφασίσουν οι δικαστικοί υπάλληλοι της χώρας που συναντήθηκαν με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι έχουν βασικές ενστάσεις για το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα και θεσπίζει επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστών καθώς θεωρούν πως καθυστερεί πολύ την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων κάτι που είναι επιτακτική – και άμεση- ανάγκη.

Παράλληλα έχουν σειρά οικονομικών αιτημάτων:

- Την εκλογική αποζημίωση ενόψει, πιθανότατα, διπλών εκλογών, αναφέροντας ότι "βάση" και "αφετηρία" της όποιας διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να αποτελέσει το ποσό που αφορούσε τα εκλογικά συνεργεία των πολλαπλών εκλογών του 2019. Όπως λένε ο Υπουργός τους είπε "ότι θα συμπαρασταθεί έμπρακτα στις όποιες διεκδικήσεις μας”.

- Το θέμα των εξόδων κίνησης, για τα οποία είχε διαρρεύσει μια αύξηση της τάξης των 10 ευρώ. Όπως λένε ο υπουργός τους είπε "ότι "διορθώθηκε" η παραφωνία που υπήρξε με την αύξηση των εξόδων κίνησης των Επιμελητών Δικαστηρίων και τελικά η αύξηση δεν θα είναι 10 ευρώ, αλλά 50 ευρώ, δηλαδή θα γίνει όντως διπλασιασμός τους, διαβεβαιώνοντάς μας, ότι η σχετική απόφαση βρίσκεται στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο.

- Το θέμα των υπερωριών για τις οποίες καταγγέλλουν "παρατράγουδα" που είχαν σχέση με την απόφαση έγκρισης τους και το γεγονός ότι η κατανομή των ωρών έγινε ανισομερώς και δυσανάλογα, τόσο σε σχέση με το σύνολο των υπηρεσιών της χώρας, όσο και με τον πραγματικό φόρτο εργασίας κάποιων υπηρεσιών σε σχέση με άλλες. Επισημάνθηκαν και "αδικαιολόγητα λάθη από μέρους της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε σχέση με την καταγραφή του πραγματικού αριθμού υπηρετούντων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία, λάθη που είχαν ως αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοι μας να μην περιληφθούν στην υπερωριακή αποζημίωση”.

Όπως λένε ως προς τις υπερωρίες, ο Υπουργός ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια, με την έναρξη του νέου έτους να "διορθωθούν" οι όποιες αστοχίες έγιναν σε σχέση με την καταβολή της αποζημίωσης του 1.500.000 €, με προτεραιότητα στους υπαλλήλους και τις υπηρεσίες εκείνες που εμφανώς "αδικήθηκαν", κατά την κατανομή.

Προσλήψεις
Οι δικαστικοί υπάλληλοι έθεσαν μετ΄επιτάσεως το θέμα των προσλήψεων αναφέροντας πως ο Υπουργός, "αφού υπεραμύνθηκε για μία ακόμη φορά της θέσης του για τις προσλήψεις μέσω της Σχολής, ανακοίνωσε ότι εντός του 2023 θα γίνουν δύο διαγωνισμοί προσλήψεων (κατά τη μεταβατική διάταξη που ορίζει ο νόμος), προσδιορίζοντας τον πρώτο αρχές του 2023 (μάλιστα ανέφερε ότι τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν εκδοθεί και τα αποτελέσματα!!!...), ενώ ο δεύτερος θα γίνει αρχές του καλοκαιριού του 2023”.

Όπως λένε όμως "ασφαλώς και δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα του Υπουργού Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που εδώ και 3,5 χρόνια στη θέση αυτή, δεν μπόρεσε να διορίσει έστω και ένα υπάλληλο με νέο δικό του διαγωνισμό ως Υπουργός Δικαιοσύνης, αλλά και δεν έχει φανεί συνεπής σε καμία από τις εξαγγελίες του για τα υπόλοιπα αιτήματά μας.

Έτσι, είμαστε έτοιμοι, για ακόμη μια φορά, να συνεχίσουμε το δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης, όπως τα συλλογικά μας όργανα θα αποφασίσουν, μετά τη μικρή ανάπαυλα των Εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους”.

Συνδιάσκεψη
Είχε προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων που ανέφερε "δυστυχώς, παρά την προσπάθεια και τις παρεμβάσεις του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ, η αδιαλλαξία του Υπουργού Δικαιοσύνης ήταν αυτή που επικράτησε, με αποτέλεσμα οι όποιοι διορισμοί ευελπιστούμε να γίνουν, θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία που ορίζει ο Νόμος, δημιουργώντας μας, εύλογη ανησυχία, πως μάλλον, πολύ δύσκολα, θα μπορέσουμε να δούμε νέους Υπαλλήλους στα Δικαστήρια μέσα στο 2023, τη στιγμή που οι ανάγκες επέβαλαν οι διορισμοί να έχουν γίνει "χθες"”.

Έτσι οι δικαστικοί υπάλληλοι συγκαλούν Πανελλήνια Συνδιάσκεψη των προέδρων των Πρωτοβάθμιων Συλλόγων μέσα στον Ιανουάριο του 2023 (μετά τις εορτές, με πιθανότερη χρονική περίοδο το δεύτερο 15μερο του Ιανουαρίου). Εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. 



capital.gr του Παναγιώτη Στάθη