MY KTEO

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Το Επιμελητήριο Εύβοιας και οι Ομοσπονδίες έθεσαν επι τάπητος στο Νίκο Παππά τα προβλήματα της Εύβοιας και της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας

Το Επιμελητήριο Εύβοιας επισκέφτηκε την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022 για την πραγματοποίηση συνάντησης με εκπροσώπους του Φορέα και Παραγωγικών Τάξεων του Νομού, ο Τομεάρχης

Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Νίκος Παππάς.



Τον Νίκο Παππά υποδέχθηκαν από πλευράς της ΔΕ του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος Γιάννης Γεροντίτης και ο Οικονομικός Επόπτης Σπύρος Κουτσαύτης. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας και Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Βούλα Αγιοστρατίτη και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Εύβοιας Ηλίας Θαλάσσης.

Τον τέως Υπουργό συνόδευαν ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας και πρώην Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης, η Θεοδώρα Ακριώτη, μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, οι πρώην Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νομού Ευβοίας Ζωή Λιβανίου και Αναστάσιος Πρατσόλης, ο Σταμάτης Βαρδαρός, πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας και  Σύμβουλος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, ο Αντρέας Παπανδρέου, πρώην Πρόεδρος του ΟΛΝΕ ΑΕ, και η Βάνα Φρυγανιώτη, μέλος της Κ.Ε. του κόμματος.

Κατά τη συζήτηση που έλαβε χώρα, ο Γιάννης Γεροντίτης έθιξε τη συρρίκνωση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο στο σύνολο της οικονομίας όσο και σε απόλυτα μεγέθη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα αναπροσαρμογής των πολιτικών και των εργαλείων στήριξης, ειδικά για τις πολύ μικρές & μικρές επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν υγιείς όροι ανταγωνισμού στην αγορά. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε ως μη φιλική για την επιχειρηματικότητα, τη γενικότερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Ακολούθως παρουσίασε στο Νίκο Παππά, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ευβοϊκές επιχειρήσεις, τα οποία - συνεχώς αυξανόμενα - έχουν συσσωρευτεί σε τέτοιο βαθμό, που αν δεν παρθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, θα διαγράψουν ένα ζοφερό μέλλον για την τοπική επιχειρηματικότητα.

Υπογράμμισε δε, ότι η επιχειρηματικότητα της Εύβοιας πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής από την πολιτεία αφού τα τελευταία χρόνια πέρα της οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημικής, βίωσε περισσότερες αρνητικές συνέπειες σε σύγκριση με αυτές που βίωσαν άλλες τοπικές επιχειρηματικές κοινότητες, δεδομένου ότι στο νομό, είχαμε μεταξύ άλλων, τη διακοπή λειτουργίας μεγάλων επιχειρήσεων, μεγάλες φυσικές καταστροφές από πλημμύρες και πυρκαγιές, καθυστέρηση ή και έλλειψη δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, πέρα από την καταγραφή των προβλημάτων του Νομού και των επιχειρήσεων του, παρουσίασε και παρέδωσε στον Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μια ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την υλοποίηση ενδεδειγμένων έργων υποδομών στρατηγικής σημασίας για την Εύβοια - άμεσου και μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα – τα οποία θα είναι πραγματικά ικανά να αναμορφώσουν το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον του δεύτερου νησιού της χώρας. Όπως έργα ριζικής αναμόρφωσης του δικτύου συγκοινωνιών της Εύβοιας (οδικό δίκτυο, υποθαλάσσιες ζεύξεις, υδατοδρόμεια, ακτοπλοϊκές διασυνδέσεις κα), αναβάθμιση λιμανιών, έργα πράσινης οικονομίας.  

Ταυτόχρονα παρέδωσε και ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων του Επιμελητηρίου Εύβοιας για τη στήριξη και την ανάπτυξη τόσο της εθνικής, όσο και της ευβοϊκής επιχειρηματικότητας.  

Ο Σπύρος Κουτσαύτης έθιξε στον Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, το καυτό θέμα των πυρόπληκτων δανείων.

Η Βούλα Αγιοστρατίτη αναφέρθηκε σε επιμέρους θέματα που ταλανίζουν κυρίως τους επιχειρηματίες στον τομέα του εμπορίου αλλά και στο μείζον θέμα της Συνεταιριστικής Τράπεζας Εύβοιας. 

Ο Ηλίας Θαλάσσης επικεντρώθηκε σε θέματα που απασχολούν τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παροχής υπηρεσιών και της μεταποίησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις αναμενόμενες εξελίξεις στο χώρο του αυτοκινήτου.  

Ο Νίκος Παππάς εισπράττοντας τον παλμό των εκπροσώπων της αγοράς, ανέλυσε θέματα εθνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας. Τόνισε ότι τα Επιμελητήρια είναι οι πλέον χρήσιμοι σύμβουλοι της πολιτείας σε θέματα επιχειρηματικότητας και οικονομίας, αφού είναι οι άμεσοι εκφραστές της πραγματικής αγοράς και ως εκ τούτου επιβάλλεται ο ρόλος τους να διευρυνθεί και να αναβαθμιστεί. Συμφώνησε για την έλλειψη έργων υποδομών στην Εύβοια, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο επισκέπτης από την Αθήνα μπορεί να πάει πιο γρήγορα στην «Καλαμάτα σε σύγκριση με τη Κύμη», η οποία μπορεί να γίνει πύλη συνδυασμένης μεταφοράς προς τις Σποράδες και τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου. Τέλος συμφώνησε για την αναγκαιότητα ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών και μείωσης της φορολογίας για τις ΜμΕ. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Γεροντίτης κατά το κλείσιμο της σύσκεψης, ευχαρίστησε το κ. Ν. Παππά και την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για το ενδιαφέρον τους αναφορικά με τα φλέγοντα προβλήματα της Εύβοιας και της ευβοϊκής επιχειρηματικότητάς και τόνισε ότι το Επιμελητήριο είναι διατεθειμένο να συνδράμει στο μέτρο του δυνατού και του θεσμικού του ρόλου, σε κάθε πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της προαναφερόμενης κατάστασης.