MY KTEO

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης από την Πρωτοχρονιά

 


Την ανιούσα παίρνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από το νέο έτος, καθώς η επιδότηση στην αντλία περιορίζεται στα 15 λεπτά το λίτρο, από 25 που ήταν. Παράλληλα, στις διεθνείς τιμές καταγράφονται επίσης ανοδικές τάσεις.

 Μέσα στο γενικότερο κύμα ακρίβειας, οι καταναλωτές αναζητούν εκ νέου τον οικονομικότερο τρόπο θέρμανσης, σε μια περίοδο που οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σημειώνουν βουτιά, ενώ αυτές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται σε ανοδική τροχιά.

 

Με τις τελευταίες τιμές να είναι γύρω στα 1,128 ευρώ ανά λίτρο, για ένα σπίτι 100 τ.μ. η θέρμανση με πετρέλαιο κοστίζει κατά μέσο όρο 180 ευρώ το μήνα. Αντίστοιχα, το κόστος θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι στα 190 ευρώ το μήνα. Το φυσικό αέριο άγγιξε τα 83 δολάρια το βαρέλι.

 

Επομένως, από την Πρωτοχρονιά, οι καταναλωτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για αύξηση 10 λεπτών στις τιμές δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου, αντικαθίσταται με επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει. Στην τελευταία περίπτωση η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη.