Evia Top: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ οδηγώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε οικονομική ασφυξία».

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

«Για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΕΣΠΑ οδηγώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους σε οικονομική ασφυξία».


Το ΕΣΠΑ αποτελεί διαχρονικά το κύριο χρηματοδοτικό και επενδυτικό εργαλείο που διαθέτει η χώρα. Εντούτοις, για δεύτερη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση αποφάσισε λίγο πριν την εκπνοή του έτους να επιβάλλει μερική στάση πληρωμών. Πιο συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, επικαλούμενο «δημοσιονομικούς λόγους», με το με αρ. πρωτ. 121799/15.12.2022 έγγραφο του «παγώνει» προσωρινά τις πληρωμές πληθώρας συμβασιοποιημένων έργων του ΕΣΠΑ για τα οποία έχει εγκριθεί η ετήσια χρηματοδότηση και για τα οποία πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την πληρωμή τους, αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «…οι πληρωμές που θα πραγματοποιούνται από το ΠΔΕ από εδώ και πέρα και ως το τέλος του έτους θα αφορούν μόνον έργα …. των οποίων οι πληρωμές θα αποτελέσουν αντικείμενο αίτησης πληρωμής εντός του έτους».

 

Εν μέσω πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης, η κυβέρνηση με την στάση της θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες έργα υποδομών που συνδέονται με τις τοπικές κοινωνίες και υπονομεύει την βιωσιμότητα των αναδόχων δημοσίων έργων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως δικαιούχων ενισχύσεων. Και κατ’ επέκταση θέτει σε κίνδυνο το εισόδημα των εργαζομένων σε αυτές τις επιχειρήσεις οδηγώντας τους σε οικονομική ασφυξία.

 

Υπενθυμίζεται ότι και πέρυσι ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική όταν από τον Οκτώβριο του 2021 είχαν «παγώσει» οι πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τους αντίστοιχους λογαριασμούς στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να παραμένουν σχεδόν μηδενικοί λόγω μη διαθέσιμων πόρων. Το πάγωμα των πληρωμών ήταν καθολικό και αφορούσε τόσο σε εγκεκριμένα έργα υποδομών που υλοποιούνταν τα τελευταία χρόνια, όσο και σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και σε αυτά που στοχευμένα απευθύνονταν σε επιχειρήσεις που είχαν πληγεί από την πανδημία.

 

Την ίδια στιγμή η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι άκρως αργή και προβληματική. Με τις πραγματικές πληρωμές, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Νοεμβρίου, να μην ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα πόροι δισεκατομμυρίων ευρώ να λιμνάζουν.

 

Κατόπιν αυτών, καθίσταται σαφές ότι αντί οι κρίσιμοι αυτοί πόροι να πιάσουν τόπο και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των σημερινών κρίσεων και στους αναγκαίους μετασχηματισμούς που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της επιλογές και όσο αφορά στην διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων δυναμιτίζει περαιτέρω τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

 

Επειδή, η πολιτική αυτή της κυβέρνησης πλήττει την αξιοπιστία του Δημοσίου, η οποία έχει καλλιεργηθεί με κόπο τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως την περίοδο 2015-2019, ως προς τις πληρωμές των συγχρηματοδοτούμενων έργων, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ικανότητα απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων από τον ιδιωτικό τομέα

 

Επειδή, η στάση πληρωμών καθυστερεί την υλοποίηση εγκεκριμένων επενδύσεων μειώνοντας την προστιθέμενη αξία τους στην οικονομία

 

Επειδή, η αναβολή πληρωμών για μία χρονιά μεταφέρει την ανάγκη των πληρωμών στο επόμενο οικονομικό έτος και επομένως το πρόβλημα μεταφέρεται από μία χρονιά με δημοσιονομική ευελιξία (2022) σε μια χρονιά με αυξημένες δημοσιονομικές απαιτήσεις (2023)

 

Επειδή, η στάση πληρωμών στερεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή πολύτιμους πόρους από την πραγματική οικονομία η οποία διψά για ρευστότητα.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός,

 

1. Ποιο είναι το συνολικό ύψος των πόρων που αποστερούνται από την πραγματική οικονομία εξαιτίας της στάσης πληρωμών στο ΕΣΠΑ;

 

2. Ποιο είναι το συνολικό ποσό της συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης που θα εκτελεστεί έως το τέλος του 2022 τόσο για το ΕΣΠΑ 2014-2020 όσο και για το ΕΣΠΑ 2021-2027;