MY KTEO

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Οι γιορτές «θα είναι ήρεμες»…


Οι πληροφορίες λένε  ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι μπορούν να κάνουν ήρεμες γιορτές, αφού δεν θα γίνουν εκλογές μέσα στον Ιανουάριο. Οι ίδιες πηγές λένε ότι ανέφερε πως, για να λάβει τις αποφάσεις του, θα περιμένει τις κρίσιμες για τη χώρα αξιολογήσεις που συναρτώνται με την εξυπηρέτηση του χρέους, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Τότε θα γνωρίζει και τι χρήμα θα έχει στον «κουμπαρά» για να μπει στην προεκλογική μάχη. Με βάση αυτή την εξέλιξη πολλοί υποστηρίζουν ότι οι κάλπες μπορεί τελικά να στηθούν αρκετά αργότερα, τον Μάρτιο, Απρίλιο ή Μάιο, ενώ κάποιοι λένε ότι δεν θα ήταν κακό να στηθούν και το καλοκαίρι (παρά τις Πανελλαδικές), καθώς τότε θα λείψουν από το εκλογικό ραντεβού αρκετοί νέοι ψηφοφόροι, που είναι η εκλογική πελατεία του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Όλοι αναγνωρίζουν πάντως ότι ο χρόνος των εκλογών είναι άμεσα συνδεδεμένος με τρία θέματα:

 

● Την ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, καθώς τα αποτελέσματα από το «καλάθι του νοικοκυριού» είναι πενιχρά. Οι πολίτες, στην πλειονότητά τους, δίνουν πραγματικό αγώνα για να βγάλουν τον μήνα, προχωρώντας σε ολοένα και περισσότερες περικοπές, ακόμα και βασικών αγαθών.

 

● Την ενέργεια, καθώς οι προβλέψεις των διεθνών ΜΜΕ λένε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να μετατραπεί σε εφιάλτη η 13η Δεκεμβρίου, οπότε θα αρχίσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο.

 

● Η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων. Το γεγονός ότι υπάρχει αδιέξοδο ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις τράπεζες δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου.