MY KTEO

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

Ο Κώστας Μαρκόπουλος για την Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία


Hμέρα συλλογισμού για ότι οφείλουμε στα άτομα με αναπηρία η 3η Δεκεμβρίου. Ορίστηκε το 1992 από τον ΟΗΕ και αφορά την συμβολή στη ζωή του 15% των ανθρώπων. Τόσοι είναι όσοι ζουν στον κύκλο της αναπηρίας. Νομικά τους κατοχυρώσαμε (άρθρο 26, χάρτης θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων της Ευρώπης). Πολιτικά, κυβερνητικά, νομοθετικά και αυτοδιοικητικά τι κάνουμε; Η ΕΕ έχει μεγάλο πορτοφόλι για αυτούς τους συμπολίτες μας. Απομένει το όραμα η αποφασιστικότητα και η πράξη. Βασικός στόχος της παράταξης «Στερεά Περιφέρεια» είναι να γίνει η Στερεά Ελλάδα μία Περιφέρεια Πρότυπο για τα άτομα της Αναπηρίας. 

Να ιδρυθεί Περιφερειακή Αρχή Προσβασιμότητας και να συνεργαστεί με την επίσημη της πολιτείας που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Οι στόχοι είναι δύο. Πρώτον να κινητοποιηθεί η Τ.Α. και να μετατραπεί σε μηχανισμό διευκόλυνσης όλων αυτών των συμπολιτών μας και δεύτερον να ιδρυθεί σε Εύβοια και Βοιωτία Μικτό Κέντρο Διημέρευσης ΑΜΕΑ όπως υπάρχει και στην Λαμία και να ενισχυθούν οι μικρότερες κοινωνικές δομές σε Ευρυτανία και Φωκίδα. 

Η προστασία, η προσβασιμότητα στην ίδια την καθημερινότητα και την εργασία και την απασχόληση είναι ένα στοίχημα δικαιοσύνης και μία άσκηση ισότητας για όλους μας.