MY KTEO

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ένωση Σκηνοθετών - Δημιουργών: "Πόλεμος χωρίς προσχήματα το Π.Δ. που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σχολές"


Ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξέδωσε η Ένωση Συγγραφέων - Δημιουργών.

Κάνει λόγο για "απόφαση με εκδικητικό μένος" κατά των καλλιτεχνών και για "πόλεμο χωρίς προσχήματα".

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Σκηνοθετών - Δημιουργών

"Η Ένωση Σκηνοθετών – Δημιουργών (Ε.Σ.Δ) καλεί Κυβέρνηση ,Προεδρεία της Δημοκρατίας , Υπουργείο Παιδείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού να αποσύρουν άμεσα το κατάπτυστο Π.Δ 85 που υποβιβάζει της σπουδές των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών σε επίπεδο τελειοφοίτων Λυκείου,ΕΠΑΛ,ΙΕΚ (διαβάθμιση 5: ΕΟΠΠΕΠ).

Το συγκεκριμένο Π.Δ παραβιάζει κατάφωρα τις διατάξεις του ν. 1158/1981 «Περί οργανώσεως και διοικήσεως σχολών Ανωτέρας Καλλιτεχνικής Εκπαιδεύσεως» και έρχεται σε σύγκρουση με το ΠΔ 370/83 ''Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, με βάση το οποίο «η καλλιτεχνική εκπαίδευση ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης».

Μια απόφαση με εκδικητικό μένος απέναντι στους καλλιτέχνες της χωράς, αλλά και του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού γενικότερα.

Μια προγραφή της κυβέρνησης που συνάντησε την νομιμοποίηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Μια στάση του Υπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και όλων των προηγούμενων Κυβερνήσεων που είναι σταθερά απαξιωτική απέναντι στο αίτημά μας για Δημόσια Δωρεάν Καλλιτεχνική και Οπτικοακουστική Εκπαίδευση που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.

Μια νοσηρή απόφαση έναντι στο σύνολο των επαγγελματιών καλλιτεχνών όλων των κλάδων, ένας πόλεμος με στόχο την υποβάθμιση το Τέχνης και της Καλλιτεχνικής Δημιουργίας προσβάλλοντας επαγγελματικά και πνευματικά δικαιώματα δεκαετιών.

Ένας εφιάλτης για το μέλλον των σημερινών σπουδαστών των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών και των αποφοίτων τους.

Ένας πόλεμος, χωρίς προσχήματα, ενός καθεστώτος που θεωρεί απριόρι τους καλλιτέχνες ως εν δυνάμει εχθρούς του. Επικίνδυνους φορείς δημιουργίας, ανεξαρτησίας και εκφοράς άλλου τρόπου έκφρασης και αξιών.

Για δεκαετίες αυτό σύστημα έχει προσπαθήσει με κάθε μέσο να ελέγξει, οικονομικά και ιδεολογικά και τελικά να διαβρώσει το σώμα των καλλιτεχνών στην Ελλάδα.

Άλλωστε έχει δείξει ανάλογες πρακτικές συνολικά στην κοινωνία, παρακολουθήσεις, αστυνομοκρατία, κρατική βία και λογοκρισία κάθε άλλης φωνής.

Όμως όλοι εμείς, καλλιτέχνες, δημιουργοί, εργάτες της Τέχνης και φοιτητές θα υπερασπιστούμε τον Πολιτισμό αυτής της χώρας με ενότητα, δύναμη και αποφασιστικότητα, σε μια προσπάθεια για την κατάργηση αυτού του αποκρουστικό Προεδρικού Διατάγματος και την πλήρη κατοχύρωση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από την εργασία μας, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα τα δικαιώματα των φοιτητών και αποφοίτων στην κατεύθυνση μιας δωρεάν και δημόσιας καλλιτεχνικής Παιδείας.
  • Το νέο προσοντολόγιο να μην καταργήσει την κατάταξη στην κατηγορία ΤΕ των κατόχων των τίτλων σπουδών κινηματογραφικών και δραματικών σχολών, ομοίως του εθνικού του ΚΘΒΕ και του ωδείου Αθηνών .
  • Κανένας διαχωρισμός μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.
  • Δημιουργία ενός Δημόσιου και Δωρεάν συστήματος καλλιτεχνικής
  • Εκπαίδευσης που να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια και να καταλήγει στην Πανεπιστημιακή βαθμίδα.
  • Δημιουργία πανεπιστημιου οπτικοακουστικών και παραστατικών τεχνών
  • Αντιστοίχιση των υπαρχόντων τίτλων σπουδών με ευθύνη των Πανεπιστημίων
  • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας για τα μαθήματα της αισθητικής αγωγής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις μας συμμετέχοντας στην Παν-καλλιτεχνική κινητοποίηση για τα παραπάνω ζητήματα την Τρίτη 27 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί στο Υπουργείο Πολιτισμού".



News247.gr