MY KTEO

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022

Διχασμένοι… στην Νέα Δημοκρατία


Οι συνεργάτες του Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται διχασμένοι, καθώς κάποιοι επιμένουν ότι όσο πιο σύντομα πάει σε εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη Ν.Δ., ενώ κάποιοι άλλοι λένε ότι ο Μάιος είναι ο καλύτερος μήνας για να στηθούν οι κάλπες.

 

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης από την άλλη ζητάει καθαρό χρόνο δύο μηνών προκειμένου οι κάλπες να στηθούν με ασφάλεια. Τι σημαίνει αυτό; Να μην έχει μπροστά της η κυβέρνηση δύσκολα γεγονότα, αλλά ούτε και γιορτές, εξετάσεις για τα πανεπιστήμια και φυσικά ακραία καιρικά φαινόμενα.

 

Οι πληροφορίες λένε ότι στο Μαξίμου έχουν ακουστεί πολλές ιδέες για το πότε πρέπει να στηθούν οι κάλπες. Όσοι μάλιστα δεν θέλουν να διαταράξουν την ηρεμία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. ισχυρίζονται ότι οι κάλπες θα έπρεπε να στηθούν μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε θα δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της νέας απογραφής του 2022. Δηλαδή να γίνουν με την απογραφή του 2011, καθώς μετά τον Μάρτιο θα αλλάξουν πολλά σε αρκετές περιφέρειες και θα προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε βουλευτές του κόμματος λόγω της ανακατανομής αρκετών εδρών.

 

Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η 5η ή 26η Φεβρουαρίου είναι καλές ημερομηνίες, καθώς οι δεύτερες εκλογές θα γίνουν 5 – 12 Μαρτίου ή στις 9 Απριλίου. Δηλαδή μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

 

 

Ακόμα ένα σενάριο που είναι στο τραπέζι είναι να διεξαχθούν οι πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική στις 9 Απριλίου και οι δεύτερες στις 21 Μαΐου, πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Φυσικά πάνω στο τραπέζι υπάρχει και το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές την τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, στις 17 Δεκεμβρίου, που θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση. Βεβαίως θα μπορούσε εκείνη τη μέρα – ακόμη και αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων – απλώς να ανακοινώσει τον χρόνο των εκλογών, χωρίς να τις προκηρύξει.