MY KTEO

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία επισκέφθηκε τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα


Η ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποτελούνταν από κλιμάκιο του Τμήματος Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού με το Συντονιστή Δημήτρη Χαλαζωνίτη και τα μέλη της Γραμματείας, Μανώλη Σαρρή και Χαρά Στάγκου, τη Βουλευτή Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, την Περιφερειακή σύμβουλο Εύβοιας Θεοδώρα Ακριώτου, τον Πρ. Διοικητή του Νοσοκομείου Χαλκίδας και νυν υποψήφιο Δήμαρχο Παναγιώτη Τζαφέρο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συναντήθηκε προκειμένου να ενημερωθεί για τα τεκτενόμενα στη δομή, με τους αναπληρούντες από την EASO τον Διοικητή από πλευράς Υπουργείου Μετανάστευσης, καθώς και κλιμάκια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), των Εκπαιδευτικών και του ΕΟΔΔΥ.

Κατά τη συνάντηση, έγιναν εμφανή πολλά κρίσιμα θέματα που αποκάλυψαν λάθη, παραλείψεις και προχειρότητα που αγγίζουν το όριο της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικότερα, η δομή δυναμικής 2.900 ατόμων, φιλοξενεί 1.657 άτομα και βρίσκεται ήδη στα όρια της, καθώς έχει μόλις 123 ελεύθερες θέσεις προς φιλοξενία (Δεδομένα από EASO). Ο λόγος της μείωσης των θέσεων, είναι ο χαρακτηρισμός πολλών οικίσκων ως ακατάλληλοι, λόγω έλλειψης συντήρησης και ανταλλακτικών που τους καθιστούν μη βιώσιμους!

 Το τραγικό δε, είναι ότι από τους 1.657 φιλοξενουμένους, οι 800 τελούν υπό καθεστώς Διεθνούς Προστασίας, βρίσκονται εκεί για αδιευκρίνιστους λόγους και ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! Από τους παραπάνω 800, οι 400 είναι ανήλικα παιδιά που ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! Περί τις 45 μονογονεϊκές οικογένειες καθώς και βαριά ψυχιατρικά περιστατικά, που και πάλι ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ! (Δεδομένα από EASO).

Συζητήσαμε με τα κλιμάκια του ΕΟΔΔΥ, των εκπαιδευτικών και του ΔΟΜ και δυστυχώς τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν.

Ο ΕΟΔΔΥ επιχειρεί στη δομή με την υποστηρικτική συνεργασία του ΔΟΜ, ως προς την κάλυψη φαρμακευτικών αγωγών, ιατρικών εξετάσεων, μεταφορών με ταξί ή MINIVANS σε προγραμματισμένα ή μη ιατρικά ραντεβού με διερμηνείς, φάρμακα, εξετάσεις, μεταφορές σε υπηρεσίες ασύλου και υποστήριξη ψυχιάτρου (Δεδομένα από ΕΟΔΔΥ).

Ενημερωθήκαμε από την ομάδα των εκπαιδευτικών, ότι 2 από τα 11 δημοτικά σχολεία δεν συμμετέχουν σε κανένα πρόγραμμα σίτισης.

Η ομάδα protection του ΔΟΜ που επιχειρεί επίσης υποστηρίζοντας LGBV περιστατικά, child protection, υποστήριξη trafficking, προμήθεια γάλακτος σε βρέφη 0-12 μηνών και συμβουλευτική Νομική Υποστήριξη, επίσης σε κοινωνικό επίπεδο, μαθαίνει αγγλικά στα παιδιά και διενεργεί διάφορες δραστηριότητες εντός της δομής, με απογοήτευση μάθαμε ότι σταματά τις υποστηρικτικές της εργασίες στις 20/3/2023 και κατ’ επέκταση, 300 άτομα στην Ελλάδα, θα σταματήσουν να υποστηρίζουν τις δομές!

Στη δομή της Ριτσώνας, μεταφέρθηκαν οι 800 ψυχές από τον Ελαιώνα και τον τερματισμό του προγράμματος ESTIA.

Δεν ενδιαφέρθηκαν στην κυβέρνηση του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Υπουργού του κ. Μηταράκη, πώς είναι δυνατόν να ζουν άνθρωποι που ΔΕΝ ΣΙΤΙΖΟΝΤΑΙ!

Δεν ενδιαφέρθηκαν για τα 400 ανήλικα παιδιά, τις μονογονεϊκές, τους αρρώστους!

Προχωρούν συστηματικά στην εδραίωση της δομής, ως πάρκινγκ ψυχών!

Ως δομής, που τα πάντα λειτουργούν με ιδιωτικές αναθέσεις!

Μια δομή προγραμμάτων εκατομμυρίων, δωρεών, αλληλεγγύης και εθελοντισμού, που λειτουργεί η μισή και για χαριστική βολή, σταματούν σε 3 μήνες και τις ελάχιστες ανθρωπιστικές υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πειραματίζεται με τα εύθραυστα όρια της πρόκλησης ανθρωπιστικής κρίσης, χωρίς αιδώ, χωρίς περίσκεψη!

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΙ!

Για το Τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικού

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Δημήτρης Χαλαζωνίτης

Συντονιστής