Evia Top: Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με δαμάσκηνα

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Η συνταγή της ημέρας: Χοιρινό με δαμάσκηνα


Υλικά συνταγής:
2 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο (ζήτησε από τον κρεοπώλη να το ανοίξει για ρολό)
200 γρ. δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
300 ml κονιάκ
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές ροδέλες
μπαχάρι
κύμινο
γαρίφαλο
αλάτι
πιπέρι
κανέλα σε σκόνη
Για τη σάλτσα
το κονιάκ από τα δαμάσκηνα
1 κ. σ. μέλι
1 πορτοκάλι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
χυμό από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση:
  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το κονιάκ και τα δαμάσκηνα και τα αφήνεις στην άκρη για μισή περίπου ώρα
  • Ρίχνεις σε ένα τηγάνι ελαιόλαδο και σοτάρεθς τα κρεμμύδια για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα και να μαλακώσουν
  • Προθερμαίνεις το φούρνο στους 200 βαθμούς
  • Βάζεις το χοιρινό στον πάγκο
  • Ρίχνεις σε ένα μπολ τα μπαχαρικά και το αλάτι και ανακατεύεις καλά
  • Απλώνεις μικρή ποσότητα του μείγματος στο χοιρινό
  • Στραγγίζεις καλά τα δαμάσκηνα και κρατάς το κονιάκ
  • Μέσα σε ένα μπολ ριχνεις τα κρεμμύδια μαζί με το λάδι που τα έχεις σοτάρει, τα δαμάσκηνα και το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύεις καλά
  • Απλώνεις στο μέσο του χοιρινού τη γέμιση και το τυλίγεις σε μορφή ρολού
  • Αφού το τυλίξεις καλά το δένεις με σπάγγο και το βάζεις σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το μέρους που είναι ανοιχτό προς τα κάτω
  • Ρίχνεις σε ένα μπολ το μέλι, το κονιάκ από τα δαμάσκηνα και το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύεις καλά και το ρίχνεις πάνω από το ρολό
  • Προσθέτεις το μείγμα μπαχαρικών που έχει απομείνει και κλείνεις το καπάκι του σκεύους
  • Αφήνεις το ρολό να ψηθεί για 1 1/2 περίπου ώρα
  • Ανοίγεις προσκετικά το καπάκι, τοποθετείς τις ροδέλες πορτοκαλιού και το αφήνεις για 30-40 λεπτά ακόμη
  • Ελέγχεις αν έχει μαλακώσει και ροδίσει το αφαιρείς από το φούρνο
  • Περιμένεις να κρυώσει λιγάκι πριν αφαιρέσεις το σπάγγο


tlife,gr