MY KTEO

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Σπύρος Πνευματικός: Το κόμμα της ΝΔ θα κατέβει ενωμένο στις εκλογές και θα υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

Ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός μίλησε την Τετάρτη 7.12.22 στην εκπομπή του Γιώργου Βαθιώτη, «Χωρίς Χρώμα» στο κανάλι ΑΡΤ.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του πρώην Προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά, η οποία εστίασε στις γεωπολιτικές σχέσεις του δυτικού κόσμου αλλά και στη νωθρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις προκλήσεις, ιδίως στο θέμα της ενέργειας, ενώ τόνισε τη σημασία του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς» για την ιστορία της χώρας, δεδομένου ότι ο κ. Σαμαράς έχει μια πολύ μακρά πορεία στην πολιτική ζωή του τόπου, σχεδόν 40 χρόνια. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η τοποθέτηση ότι το κόμμα της ΝΔ θα κατέβει ενωμένο στις εκλογές και θα υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Για το θέμα των παρακολουθήσεων, ο κ. Πνευματικός είπε πως το φως της δημοσιότητας βλέπουν συνέχεια λίστες χωρίς όμως τις απαραίτητες αποδείξεις. Όπως σημείωσε, η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης και πρέπει να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, σταθμίζοντας όλα τα στοιχεία, και όχι να αποφασίζουμε στα διάφορα τηλεοπτικά πάνελ. Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι η ενότητα του κόμματος δεν έχει υποστεί κάποιο ρήγμα.

Σε ερώτηση για το καλάθι του νοικοκυριού, ο κ. Πνευματικός είπε ότι αποδίδει αρκετά καλά στη συγκράτηση των τιμών σε βασικά αγαθά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και πως, φυσικά, δεν είναι η απόλυτη λύση απέναντι στο κύμα ακρίβειας, αποτελεί όμως μία σημαντική βοήθεια.

Για το θέμα των εκλογών, έκανε την εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την τετραετία όσο γίνεται, η απόφαση, όμως, παραμένει δική του ενώ σημείωσε ότι οι εκλογές, εφόσον προκηρυχθούν μετά την πρώτη Μαρτίου, θα γίνουν με τη νέα απογραφή, που δεν φαίνεται να επηρεάζει την κατανομή εδρών στην Εύβοια.

Όσον αφορά το θέμα της υγείας, ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι το βασικό πρόβλημα του ΕΣΥ είναι η χρηματοδότηση και πρέπει ρεαλιστικά να αναζητηθούν λύσεις για να έχουμε την καλύτερη δυνατή υγεία.

«Είμαι μάχιμος γιατρός και έχω επιλέξει να δουλεύω σε δημόσιο νοσοκομείο. Το ΕΣΥ φτιάχτηκε πριν από 40 χρόνια, έχει περάσει το χρόνο λειτουργικότητάς του. Το λέω επειδή ζω κάθε μέρα και ξέρω πως είναι τα νοσοκομεία μας. Το σύστημα έχει φτάσει σε αδιέξοδο και πρέπει να τροφοδοτείται» τόνισε.

«Δυστυχώς το σύστημα υγείας είναι πολύ ακριβό για να είναι ανταγωνιστικό, έτσι πως το ονειρευόμαστε και δεν είναι βιώσιμο, θέλει χρηματοδότηση. Δεν μου αρέσει να ανατρέχω στο παρελθόν αλλά το ΕΣΥ φτιάχτηκε το 1984 από το ΠΑΣΟΚ και τόσα χρόνια δεν έγινε καμία μεταρρύθμιση. Έχει ειπωθεί πολλές φορές ότι έχουμε χρήματα από τα ταμεία ανάπτυξης. Τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν για να φτιάξουμε τους τοίχους και τους σοβάδες ή αλλού;» αναρωτήθηκε.

Όσον αφορά την αμοιβή των γιατρών, είπε πως αν συμφωνούμε όλοι ότι θα πρέπει οι γιατροί να πληρώνονται καλύτερα και με βάση το έργο που παράγουν, πρέπει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερες αξιολογημένες αποδοχές βάσει παραγωγικότητας.

«Προβλήματα μεγάλης έκτασης και σοβαρότητας όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια, πρέπει να αντιμετωπίζονται με κοινή συναίνεση. Η λύση είναι να συζητήσουμε και να βρούμε τα σημεία που συμφωνούμε και σε αυτά που διαφωνούμε να βρούμε μια καλύτερη λύση», συμπλήρωσε ο βουλευτής.

Στη συνέχεια συνοψίζοντας στην ουσία του θέματος είπε, «Θεωρούμε ότι οι μισθοί των γιατρών το 2012 ήταν ικανοποιητικοί ή ανταγωνιστικοί στον υπόλοιπο πλανήτη; Έχουμε την απαίτηση να σπουδάζουν αυτοί οι άνθρωποι 20 χρόνια, για να μην πω δια βίου που είναι η αλήθεια με τέτοιες απολαβές και κίνητρα; Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Το καθιερωμένο επιχείρημα είναι, βρείτε πόρους υπάρχουν πόροι. Τόσα χρόνια οι προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν τους βρήκανε;».

Ο κύριος Πνευματικός κλείνοντας την τοποθέτηση του είπε πως αν θέλουμε να προσφέρουμε αληθινή υγεία στον κόσμο, η δημόσια υγεία πρέπει φυσικά να είναι ένα αγαθό προσβάσιμο σε όλους αλλά ταυτόχρονα για να επιβιώσει επιβάλλεται να είναι ανταγωνιστική με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου σε επίπεδο ποιότητας αλλά και παροχής επιστημονικών και λοιπών υπηρεσιών.