MY KTEO

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Ασφαλιστικό: Συνταξιοδοτούνται και επιστρέφουν σαν εργαζόμενοι-συνταξιούχοι


Το ασφαλιστικό σύστημα οδηγεί σε μαζική φυγή στη σύνταξη ασφαλισμένων που στη συνέχεια επανέρχονται στην αγορά εργασίας ως εργαζόμενοι-συνταξιούχοι.

Μαζική φυγή στη σύνταξη, ακόμη και με μειωμένες αποδοχές, προκαλούν τα υψηλά ασφάλιστρα, αλλά και το σχετικό μικρό πέναλτι σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου (-30% στις αποδοχές).

Από 1/1/2023 οι ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών ανέρχονται, κατ ελάχιστον, τα 241 ευρώ, ήτοι 2.892 ευρώ το χρόνο, ενώ ένας συνταξιούχος που εργάζεται νόμιμα γλιτώνει τμήμα αυτού του ποσού (τις εισφορές υπέρ υγείας, περίπου 62 ευρώ, τα 10 ευρώ της ασφάλισης υπέρ ανεργίας), ενώ στα συν είναι το 70% της σύνταξης που θα λαμβάνει ως απασχολούμενος.

Όταν δε αποφασίσει οριστικά να συνταξιοδοτηθεί, αφενός θα προσμετρηθούν τα επιπλέον-πρόσθετα έτη ασφάλισης ως εργαζόμενου-συνταξιούχου (θα βελτιωθεί έτσι η σύνταξή του) και, αφετέρου, αυτή θα καταβάλλεται ολόκληρη και όχι στο 70%

Η μαζική φυγή δεν αφορά μόνο στους ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι με 7 πλασματικά έτη συμπληρώνουν 40ετία και εξέρχονται στο 62ο έτος (σ.σ. μοναδική… ρατσιστική εξαίρεση οι αγρότες οι οποίοι συνταξιοδοτούνται αναποδράστως στο 67ο έτος), αλλά και πολλοί επιστήμονες (γιατροί κ.λπ.). Οι οποίοι, ενώ θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους (π.χ. από το δημόσιο ως πρώην γιατροί του ΕΣΥ), θα μπορούν στη συνέχεια να εργάζονται στο ιδιωτικό τους ιατρείο ή σε κλινική.

Μάλιστα πολλοί επιστήμονες-δημόσιοι υπάλληλοι επιλέγουν ακόμη και την μειωμένη σύνταξη (π.χ. στο 55ο με 25ετία το 2010 και γυναίκες, στο 56ο με 25ετία το 2011 άνδρες και γυναίκες και στο 58ο άνδρες και γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι με 25ετία το 2012), προκειμένου να λάβουν ένα μικρό ποσό από τον ΕΦΚΑ και, ακολούθως, να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα.

Κίνητρο και το εφάπαξ…
Ένα επιπλέον κίνητρο πρόωρης φυγής, εκτός από την… μερική συνταξιοδότηση και τη συνέχιση της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (σ.σ. η απασχόληση συνταξιούχου στο δημόσιο απαιτεί τη συμπλήρωση του 62ου έτους, διαφορετικά δεν χορηγείται ούτε το 70% της σύνταξης), είναι και η λήψη του εφάπαξ (ως αποτέλεσμα της χορήγησης της κύριας σύνταξης).

Ως προς τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, η ανεργία μοιάζει να είναι το ισχυρότερο κίνητρο πρόωρης συνταξιοδότησης αν και με την συμπλήρωση των προϋποθέσεων για σύνταξη γήρατος και αυτή η κατηγορία των απασχολουμένων λαμβάνει μιας μορφής εφάπαξ (το 40% της απροειδοποίητης αποζημίωσης απόλυσης).

Να σημειωθεί ότι τα ασφάλιστρα των ελευθέρων επαγγελματιών αναμένεται να διαμορφωθούν (αύξηση 9,9%) ως ακολούθως από τις αρχές του επόμενου έτους:
  • Νέοι έως 5 έτη άσκησης επαγγέλματος 138,5 (από 126) συν 10 ευρώ υπέρ ανεργίας στα 148,5 ευρώ σύνολο από 1/1/2023.
  • Χαμηλότερη κλάση ελευθέρων επαγγελματιών (μετά την 5ετία) 230, 8 ευρώ (από 210 σήμερα) συν 10 ευρώ υπέρ ανεργίας (δεν αυξάνεται αυτό το ποσό), 240,8 ευρώ.
  • Εισφορά επικουρικής ασφάλισης 42,8 ευρώ (από 39 ευρώ).
  • Εισφορά για εφάπαξ 28,6 ευρώ (από 26 ευρώ).
  • Εισφορές αγροτών (μόνο για α’ κλάση) 135,2 ευρώ (από 123) συν 2 ευρώ υπέρ Αγροτικής Εστίας 137,2 ευρώ.


iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα