MY KTEO

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Προσοχή, νέα απάτη στο facebook – Ποιοι και γιατί χαρίζουν πανάκριβα αυτοκίνητα


Την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες λογαριασμοί στο facebook οι οποίοι χαρίζουν πολυτελή αυτοκίνητα, ποντάροντας στην αφέλεια των χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικών δικτύων.

Σε ένα γνώριμο περιβάλλον, αυτό των κοινωνικών δικτύων, επέστρεψαν οι «ψηφιακοί» απατεώνες με σκοπό να εντοπίσουν τα νέα τους θύματα. Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους λογαριασμοί στο facebook οι οποίοι χαρίζουν πολυτελή οχήματα με σκοπό να δελεάσουν ανυποψίαστους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας και εκείνοι -παραχωρώντας τα στοιχεία τους- να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό που ουσιαστικά δεν υπάρχουν.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός που εντοπίσαμε ονομάζεται Audi S3 RS Fans και είναι ένας από τους πολλούς που επιδίδονται στο περίφημο «phishing» με μοναδικό σκοπό να αντλήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των χρηστών ή ακόμα και να αποκτήσει πρόσβαση στον ίδιο τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του θύματος.

Στην προκειμένη περίπτωση το κίνητρο είναι ισχυρό, καθώς οι «τυχεροί» του υποτιθέμενου διαγωνισμού θα αποκτήσουν ένα ολοκαίνουργιο Audi, και με αυτό το σκεπτικό ορισμένοι μπαίνουν στη διαδικασία να παρέχουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη σελίδα, ανοίγοντας οικιοθελώς την κερκόπορτα της προσωπικής τους ζωής και των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε προηγούμενο post του ίδιου λογαριασμό και παρά το… προφανές της απάτης, ο υποτιθέμενος διαγωνισμός συγκέντρωσε 781 κοινοποιήσεις και περισσότερα από 1.300 σχόλια από ανθρώπους οι οποίοι πείστηκαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αποκτήσουν το αυτοκίνητο των ονείρων τους.

Και μπορεί ένα σχόλιο, ένα like ή ένα κλικ σε κάποιον σύνδεσμο να φαντάζουν αθώα, ωστόσο, πίσω τους μπορεί να κρύβεται η αρχή μια διαδικασίας υποκλοπής προσωπικών στοιχείων και εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας με απροσδιόριστες συνέπειες στο μέλλον.

Καλό θα ήταν, λοιπόν, να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας σε τέτοιου είδους προτάσεις, ενώ δρώντας για το καλό της διεθνούς κοινότητας του Διαδικτύου, οφείλουμε να ακολουθούμε και τη διαδικασία των καταγγελιών που κάθε πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου διαθέτει. 


carandmotor.gr