MY KTEO

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2022

Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις στο gov.gr


Σε τροχιά υλοποίησης η επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα. Ανακοινώθηκε πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για αιτήσεις.

Το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα αναμένουν πολλοί, με τα ερωτήματα να έρχονται το ένα πίσω από το άλλο για τις αιτήσεις και τους δικαιούχους. Η επιδότηση θα είναι μέχρι τα 1.000 ευρώ, ποσό που θα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος για την τοποθέτηση ενός νέου ηλιακού θερμοσίφωνα.

Αρχικά, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας είχε δηλώσει ότι το πρόγραμμα θα ξεκινούσε να τρέχει μέσα στο 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με νέες του δηλώσεις, κάτι τέτοιο θα γίνει από το 2023 με χρονικό ορίζοντα μέχρι και την Άνοιξη.

Όπως εξήγησε, μάλιστα, ο κ. Σκρέκας, θα είναι καλύτερα εάν ανοίξει τον Μάρτιο η πλατφόρμα, και κατ' επέκταση εάν αρχίσει τότε η αντικατάσταση, γιατί θα είναι καλύτερος ο καιρός. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Μελετούμε και θα προδημοσιευτεί ο οδηγός για ένα πρόγραμμα που αφορά τους ηλιακούς θερμοσίφωνες. Θεωρούμε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023 θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια πλατφόρμα. Θα έχει βελτιωθεί και ο καιρός, γιατί η Άνοιξη και μετά είναι η περίοδος που γίνονται οι οικοδομικές εργασίες.»

Σημειώνεται πως η επιδότηση θα δίνει από 800 μέχρι 1.000 ευρώ, ενώ η πλατφόρμα θα είναι ξανά μέσω του gov.gr. Βεβαία, ακόμη δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες. Παρ' όλα αυτά, ο «οδηγός» του «Αλλάζω συσκευή» δείχνει κάποια βασικά δεδομένα. Δηλαδή, οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα, με κωδικούς Taxisnet, και θα διεκδικήσουν τα εκπτωτικά voucher. Στη συνέχεια, θα κάνουν την αγορά του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα και την αντικατάσταση που θα επιβάλλεται να γίνει.

Ηλιακός θερμοσίφωνας: Τι ξέρουμε για τους δικαιούχους
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι 3,5 εκατομμύρια κατοικίες που έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος. Όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για αίτηση στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, θα πρέπει να είναι κάτοικοι Ελλάδας και να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Εφόσον ισχύσουν τα κριτήρια του «Αλλάζω συσκευή», τότε η έκπτωση της επιταγής θα καθοριστεί από το εισόδημα:
  • 1η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας κάτω των 5.000 ευρώ - Θα λάβουν το 50% της αξίας της συσκευής
  • 2η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα 5.000 έως 10.000 ευρώ - Θα λάβουν το 45% της αξίας
  • 3η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ - Θα λάβουν κουπόνι 35%
  • 4η εισοδηματική κατηγορία: Ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ - Θα λάβουν το 30%
Πώς κάνετε εξοικονόμηση ρεύματος με τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα
Μέχρι να φτάσει πάντως η Άνοιξη και να αλλάξετε τον ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείτε να ακολουθείτε τις παρακάτω συμβουλές εξοικονόμησης:
  • Μην αφήνεις τον θερμοσίφωνα αναμμένο για πολλή ώρα, αλλά μόνο για όσο χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό.
  • Ρύθμισε τον θερμοστάτη του στους 40-50°C το καλοκαίρι.
  • Άναβέ τον τις ώρες του νυχτερινού τιμολογίου.

iEidiseis.gr