MY KTEO

Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022

Οι νέες επιταγές: Πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι από market pass και vouchers


Μια σειρά από νέες επιταγές, «vouchers» και «pass», ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα από το κυβερνητικό επιτελείο που επιδιώκει να αξιοποιήσει στο έπαρκο τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεση του. 

Ανάμεσα σε αυτά είναι οι 148.325 νέες επιταγές από την επέκταση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η επιταγή για τα Έξυπνα Κτήρια ή «Smart Readiness Voucher», το οποίο εκτιμάται πως θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023 και αφορά στην επιδότηση των έργων καλωδιώσεων σε κτήρια, συνολικού προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για την διαλογή των 125.000 τυχερών που θα λάβουν τις αύλες ψηφιακές κάρτες χειμερινού/ορεινού τουρισμού των 150 και 300 ευρώ, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Greece does have a winter», ενώαντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την «πρεμιέρα» του μέτρου Market Pass, δηλαδή την επιδότηση στο 10% των αγορών τροφίμων των νοικοκυριών.

Πιο αναλυτικά:

Voucher χειμερινών διακοπών
Τη δυνατότητα να κάνουν οικονομικές διακοπές σε ελληνικούς προορισμούς κατά την χειμερινή περίοδο έχουν οι δικαιούχοι των voucher συνολικά τεσσάρων προγραμμάτων επιδοτούμενου τουρισμού.

Συγκεκριμένα, τρία προγράμματα επιδότησης του «Κοινωνικού Τουρισμού» μπορούν να αξιοποιήσουν οι δικαιούχοι (κλικ εδώ για να τα δείτε αναλυτικά), ενώ τον Ιανουάριο θα γίνει η νέα κλήρωση για ένα νέο voucher διακοπών έως 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί, η νέα κλήρωση αφορά σε 125.000 αύλες ψηφιακές κάρτες χειμερινού/ορεινού τουρισμού, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Greece does have a winter».

Η νέα κλήρωση αναμένεται να μοιράσει voucher αξίας 150 ευρώ, ενώ για τη Σάμο, το voucher, διπλασιάζεται στα 300 ευρώ.

Οι νέες επιταγές, που θα προκύψουν από την κλήρωση, θα δοθούν σε όσους είχαν κάνει αίτηση το καλοκαίρι του 2022 και οι επιλαχόντες θα ανακοινωθούν ηλεκτρονικά (κλικ εδώ).

Voucher «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή»
Από τη «δεξαμενή» των αιτήσεων που έχουν γίνει ήδη για το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή» θα γίνει η επιλογή των νέων 140.000 επιλαχόντων, με τους οποίους θα επεκταθεί ο αριθμός των τυχερών που θα λάβουν voucher.

Οι νέοι ωφελούμενοι θα «αντληθούν» από τη «δεξαμενή» των αιτήσεων που έχουν γίνει ήδη για το πρόγραμμα και θα ειδοποιηθούν με προσωπικό μήνυμα στα κινητά τους τηλέφωνα.

Ο κάθε δικαιούχος θα επιδοτείται με 135-710 ευρώ, για να αντικαταστήσει από μία έως τρεις συσκευές (μέχρι 2 κλιματιστικά, 1 ψυγείο και 1 καταψύκτη).

Οι νέοι δικαιούχοι – όπως και οι πρώτοι - θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν 3 ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, με νέες πιο αποδοτικές.

Η επιδότηση ξεκινάει από 30% και φτάνει σε έως 50% του κόστους των συσκευών, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

Voucher για «Έξυπνα Κτήρια»
Τους πρώτους μήνες του 2023 εκτιμάται πως θα ξεκινήσει το Smart Readiness Voucher, το κουπόνι για την επιδότηση των έργων καλωδιώσεων σε κτήρια, συνολικού προϋπολογισμού 148,4 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα με το voucher για τα «Έξυπνα Κτήρια» στόχο έχει να λειτουργήσει ως κίνητρο για τη σύνδεσή των υφιστάμενων κτηρίων με υποδομές κοινής ωφέλειας και για εργασίες αναβάθμισης ως προς την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών, την αναβάθμιση κοινών συστημάτων συλλογικής λήψης σήματος ευρυεκπομπής και την εγκατάσταση καλωδιακών υποδομών σύνδεσης όλων των μετρητών των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης), που συνιστούν γενικά έργα πολιτικού μηχανικού.

Οι εγκαταστάτες που θα επιλεγούν θα υποβάλλουν αίτηση χρηματοδότησης για λογαριασμό των δικαιούχων της ενίσχυσης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος, την οποία θα αναπτύξει και θα διαχειρίζεται η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Market Pass
Από τον Φεβρουάριο του 2023 έως και τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς θα βρίσκεται σε ισχύ το Market Pass, η επιταγή που θα λάβουν τα νοικοκυριά στο πλαίσιο της κρατικής ενίσχυσης ύψους 10% επί των αγορών τροφίμων.

Η άυλη κάρτα που θα εκδοθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σούπερ μάρκετ αλλά και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μινι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κτλ.).

Πιο αναλυτικά, η ενίσχυση ανέρχεται σε 10% επί του ύψους των αγορών ειδών κάθε είδους από τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων και έως τα ακόλουθα όρια που διαμορφώνονται ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1000 ευρώ αγορές.

Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
  • Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηνιαία ενίσχυση
  • Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηνιαία ενίσχυση.
Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.


CNN.gr