MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Θάνος Πλεύρης: Αυξήσεις θα υπάρχουν μόνο σε φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ και το βάρος θα καλύψει ο ΕΟΠΥΥ


Ο Θάνος Πλεύρης μίλησε σήμερα (4/1) σε τηλεοπτικό σταθμό για το θέμα της έλλειψης φαρμάκων.

Ειδικότερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» τονίζοντας ότι δεν θα υπάρξει κρίση στο θέμα των φαρμάκων, παρά το διαχρονικό πρόβλημα που αφορά φάρμακα που γίνονται παράλληλες εξαγωγές, «και εκεί πέρα η πολιτεία διαχρονικά παίρνει μέτρα που το τελευταίο διάστημα είναι εξαντλητικά, καθώς μοναδική ποινή σε όσα εξάγονται είναι το κλείσιμο των φαρμακαποθηκών».

Μικρότερο το πρόβλημα στην Ελλάδα από ό,τι στην ΕΕ, λέει ο Πλεύρης
«Το δεύτερο σκέλος σχετίζεται με φάρμακα τα οποία είναι αυτή τη στιγμή της εποχής τα φάρμακα, δηλαδή παρακεταμόλη, τα αντιπυρετικά, τα αναπνευστικά φάρμακα, τα φάρμακα των αντιβιοτικών, όπου υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, που οφείλεται στο ότι υπάρχει φοβερή έξαρση των ιώσεων μετά την πανδημία σε όλη την Ευρώπη και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, υπάρχει χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους και, επειδή η παραγωγή κατά βάση είχε μεταφερθεί στην Ασία, κρατούσαν οι χώρες της Ασίας τις μεγάλες παραγωγές για να καλύψουν τους δικούς τους πληθυσμούς.

Η Ελλάδα αυτό το πρόβλημα το αντιμετωπίζει σε μικρότερο βαθμό από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ισχυρή ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οπότε στα νοσοκομεία μας και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν μπείτε στην DW, θα δείτε ότι στη Γερμανία αντιμετωπίζουν πρόβλημα και σε νοσοκομεία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία. Το πρόβλημα λοιπόν στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: Όπου έχουμε υποκατάστατο, γιατί υπάρχουν τα υποκατάστατα, μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ας πούμε ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, το Ντεπόν, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων, οπότε θα υπάρχει πλήρης ενημέρωση, γιατί εκεί πέρα η έλλειψη αφορά το φάρμακο, δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς. Και οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά μέσω ΙΦΕΤ, θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

«Λύση για την έλλειψη φαρμάκων μέσω ΕΕ»
Προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις μέσω ΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αυξήσεις φαρμάκων παρά μόνο εάν δεν βγαίνουν κοστολογικά.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε σχετικά: «Απευθύνθηκα χθες (3/1) στην Ευρωπαία επίτροπο, στην κυρία Κυριακίδου, διότι με τους ομολόγους μου που έχω μιλήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθούμε να βρούμε και κεντρικές λύσεις, δηλαδή λύσεις που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εισάγει την πρώτη ύλη για να τροφοδοτήσει τα εργοστάσιά της προκειμένου να καλύψει αυτό το κενό. Αυτό που ζητάμε είναι σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι τα άμεσα μέτρα. Τα άμεσα μέτρα είναι η εισαγωγή πρώτων υλών, ή εκεί που παρουσιάζει ένα κράτος-μέλος μεγαλύτερη έλλειψη από άλλα, να μπορεί να τροφοδοτείται πιο κεντρικά. Και το δεύτερο, που είναι και το πιο σημαντικό αλλά είναι μεσοπρόθεσμο, είναι ότι πρέπει να ανοίξει η κουβέντα πάλι να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία. Δεν είναι δυνατόν να εξαρτιόμαστε από τις πρώτες ύλες της Ασίας, διότι όταν βρισκόμαστε σε κρίση όπως έγινε στο Μόναχο, όπως γίνεται τώρα, θα έχουμε πρόβλημα. Αυτές είναι οι προσεγγίσεις».


iefimerida.gr