Evia Top: Παρασκευή και 13: Τι «δεν πρέπει» να κάνουμε - Τι λέει ο μύθος

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2023

Παρασκευή και 13: Τι «δεν πρέπει» να κάνουμε - Τι λέει ο μύθος


Παρασκευή και 13 σήμερα και ο μύθος λέει ότι οι προλήψεις ξεκίνησαν, όταν ένας άτακτος θεός σκότωσε τον θεό του φωτός. Ήταν ο 13ος καλεσμένος.

Προλήψεις, μύθοι και πραγματικότητα επικρατούν από τον 19ο αιώνα για την Παρασκευή και 13, μία μέρα, που όταν πέφτει στο ημερολόγιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται τα δεινά που θα συμβούν. Ουσιαστικά, ο αριθμός 13 θεωρείται ότι «σπάει» την αρμονία.

Η συγκεκριμένη μέρα θεωρείται ως γνωστόν γρουσούζικη, ωστόσο, λίγες φορές αναρωτηθήκαμε πότε και πώς προέκυψε αυτό. Ένας από τους μύθους, πάντως, βασίζεται στη σκανδιναβική μυθολογία, ενώ δεν λείπει και μία ακόμα επικρατούσα άποψη που έχει τις ρίζες της στη Βίβλο.

Πριν φτύσετε, λοιπόν, τον κόρφο σας αν σήμερα δείτε μαύρη γάτα, ή προτού αποφασίσετε να μείνετε στο σπίτι, διαβάστε πώς ξεκίνησαν όλα - τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο.

Παρασκευή και 13: Ο μύθος του άτακτου Λόκι
Ο θεός Οντίν παρέθεσε δείπνο στη Βαλχάλα και ήταν προσκεκλημένοι 12 θεοί. Όμως εμφανίστηκε απρόσκλητος ο θεός της Απάτης, ο Λόκι και γρήγορα έγιναν 13. Δεν υπήρχε όμως θέση για εκείνον και τότε ο Λόκι κατάφερε να εξαπατήσει τον θεό του χειμώνα, τον Χουρ, και εκείνος δολοφόνησε τον θεό του φωτός και της αθωότητας, τον Μπαλντρ.

Τότε, η Γη βυθίστηκε στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον μύθο και έτσι, ο αριθμός 13 θεωρείται γρουσούζικος.

Γιατί Παρασκευή;
Η Παρασκευή θεωρείται πως ίσως συνδέεται με την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός, αν και οι ειδικοί εικάζουν ότι ένα διάσημο βιβλίο της εποχής, «Παρασκευή και 13», διέδωσε ακόμα περισσότερο τις σχετικές προλήψεις.

Μία άλλη θεωρία, προέρχεται πάλι από τη Βίβλο, καθώς ημέρα Παρασκευή φέρεται να έγινε η μεγάλη πλημμύρα από την οποία διασώθηκε μόνο ο Νώε και η οικογένειά του. Παρασκευή ήταν και η μέρα που η Εύα έδωσε στον Αδάμ το απαγορευμένο μήλο.

Παρασκευή και 13: Τι δεν πρέπει να κάνουμε σύμφωνα με την παράδοση
Η Παρασκευή και 13 θεωρείται η πιο γρουσούζικη ημερομηνία ολόκληρου του ημερολογίου, με τη λαϊκή σοφία να μας προειδοποιεί πως πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί για να μην επιβαρύνουμε ακόμα περισσότερο την κακή μας τύχη.

Και μολονότι εν έτει 2023 η επιστήμη και η λογική θεωρητικά επικρατούν , πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν στην γρουσούζικη ιδιότητα της σημερινής ημέρας, γεγονός που άλλωστε ισχύει για πολλές άλλες προκαταλήψεις, όπως είναι το χτύπημα του ξύλου.

Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Atlanta Journal Constitution», οι 5 βασικές δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγουμε σήμερα είναι οι παρακάτω:
  1. Μην κόψετε τα μαλλιά σας: Σύμφωνα με τους θρύλους, εάν κόψετε τα μαλλιά σας ημέρα Παρασκευή και 13, ένα μέλος της οικογένειάς σας θα πεθάνει!
  2. Μην αλλάξετε τα σεντόνια σας: Με βάση τη λαϊκή παράδοση, εάν αλλάξετε τα σεντόνια σας σήμερα, το βράδυ θα βλέπετε… εφιάλτες.
  3. Αποφύγετε τις κηδείες και τις πομπές: Εάν πετύχετε στο δρόμο σας κάποια νεκρική πομπή και είναι Παρασκευή και 13 θα πρέπει να την αποφύγετε πάση θησεία, αλλιώς κινδυνεύετε να είστε ο επόμενος που θα αποχαιρετήσει τον άδικο τούτο κόσμο.
  4. Μην φάτε δείπνο με άλλα 12 άτομα: Τόσο την Παρασκευή και 13 όσο και τις υπόλοιπες ημέρες, εάν 13 άτομα δειπνήσουν μαζί, θεωρείται πως ένα εξ’ αυτών θα πεθάνει μέσα σε διάστημα ενός χρόνου. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι η εν λόγω πρόληψη προέρχεται ήδη από τα βιβλικά χρόνια και το δείπνο του Ιησού με τους 12 μαθητές του, λίγο πριν λάβει το φιλί της προδοσίας από τον Ιούδα.
  5. Μην… γεννηθείτε: Προφανώς και κάτι τέτοιο δεν είναι στον έλεγχό μας, ωστόσο οι προλήψεις λένε πως εάν ένα παιδί γεννηθεί Παρασκευή και 13, θα είναι άτυχο για όλη του τη ζωή.


iEidiseis.gr