MY KTEO

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Η κρυφή... ανατίμηση: οι 15 κατηγορίες προϊόντων που μπήκαν σε (έως 100 γραμμ.) μικρότερες συσκευασίες


Υπάρχουν αυτές οι ανατιμήσεις, που τις βλέπεις και τις μετράς κάθε εβδομάδα στα ταμπελάκια, μπροστά στα ράφια με τα είδη πρώτης ανάγκης.  

Και υπάρχουν και οι άλλες ανατιμήσεις, οι «κρυφές» που πρέπει να είσαι παρατηρητικός για να τις αντιληφθείς και προέρχονται από τις μικρότερες συσκευασίες των προϊόντων. 

Ο «ξεφουσκωμένος» όγκος των συσκευασμένων τροφίμων δεν είναι νέα «πληγή». Ωστόσο, τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας ξύνουν αυτήν την “πληγή”. Πέρα από τα διάφορα snacks, όπου η μικρότερη συσκευασία είναι σχεδόν κανόνας, η έρευνα έδειξε ότι στα ράφια φτάνουν ακόμα και κατά 100 γρ. μικρότερες συσκευασίες σε:
  • Γιαούρτια απλά, γιαούρτια με φρούτα, παιδικά γιαούρτια 
  • Τυποποιημένη φέτα, γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα 
  • Σοκολατούχο γάλα 
  • Αλλαντικά  
  • Κοτόπουλο 
  • Έτοιμη τυρόπιτα 
  • Μαγιονέζες 
  • Ελαιόλαδο  
  • Μπάρες δημητριακών 
  • Ψωμί τοστ, παξιμάδια 
  • Παιδικές κρέμες 
  • Κατεψυγμένα λαχανικά 
  • Μαργαρίνες 
  • Καφέδες 
  • Τροφές για κατοικίδια 
Επιπλέον, οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές επιβεβαιώνουν ότι αν και οι τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων έχουν “φρενάρει”, δεν έχει επέλθει ακόμα η προσδοκώμενη ηρεμία. Η τιμή του σιταριού κινείται πάνω από τα περσινά επίπεδα, παρά τη σταδιακή “απελευθέρωση” των ουκρανικών σιτηρών, η ζάχαρη “παίζει” περίπου 8% υψηλότερα, το καλαμπόκι γύρω στο 13,5%, το ρύζι σχεδόν 25%. 

Εν αναμονή της διαβούλευσης του υπουργείου Ανάπτυξης με τη βιομηχανία τροφίμων, για την ενίσχυση του “καλαθιού” με επώνυμα προϊόντα, το ζητούμενο, πλέον, δεν είναι μόνο οι τιμές αλλά και η συνάρτηση τους με την ποσότητα που αγοράζει ο καταναλωτής. Σε κάθε περίπτωση, όπως δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, βρισκόμαστε ακόμα σε φάση έντασης των επιπτώσεων που ξεκινάνε από το χωράφι (λιπάσματα, ενέργεια, σπόροι, φάρμακα, ζωοτροφές), περνάνε στη μεταποίηση (ενέργεια, πρώτες ύλες, χαρτί- πλαστικό για τυποποίηση) και καταλήγουν στο ράφι.  

Το «στοίχημα» του Market Pass
Πέρα από το “καλάθι”, ως στοίχημα χαρακτηρίζεται το “Market Pass”, που ανοίγει τις πύλες του στις αρχές Φεβρουαρίου. Οι δυνητικοί ωφελούμενοι εκτιμούνται περί τα 3,2 εκατ. νοικοκυριά (εκ των 4,1 εκατ. νοικοκυριών) με περίπου 8,5 εκατ. μέλη (εκ των 10,4 εκατ. πληθυσμού).  

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά όπου το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, σύμφωνα με το έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. 

Συνεπώς εάν ο υπόχρεος στην υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι έγγαμος με δύο εξαρτώμενα τέκνα και επίσης έχει ένα τρίτο τέκνο μεγαλύτερης ηλικίας που δεν θεωρείται εξαρτώμενο αλλά το φιλοξενεί, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως πέντε και τόσο τα εισοδηματικά όρια, όσο και το ύψος της ενίσχυσης διευρύνονται αντιστοίχως. Επίσης εάν ο ανωτέρω υπόχρεος δηλώνει ως εξαρτώμενο μέλος π.χ. και τον παππού, τότε τα μέλη του νοικοκυριού εκλαμβάνονται ως έξι. Εάν ο παππούς δεν είναι εξαρτώμενο μέλος του υιού και δεν φιλοξενείται στο γιο, είναι δικαιούχος της ενίσχυσης ως ξεχωριστό νοικοκυριό. 

Η ενίσχυση λαμβάνεται κατόπιν αίτησης σε σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα στο gov.gr. Κατά την αίτηση ο ωφελούμενος θα πληροφορηθεί εάν είναι δικαιούχος, το μηναίο ύψος ενίσχυσης ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και θα επιλέξει αν θέλει να λάβει την ενίσχυση υπό τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει.  Σε περίπτωση λήψης της ενίσχυσης σε τραπεζικό λογαριασμό λαμβάνει το 80% του ύψους της ενίσχυσης, σε τριμηνιαία βάση (μία τέλος Φεβρουαρίου και μία τέλος Μαΐου) και δύναται να κάνει χρήση του ποσού όπως επιθυμεί. Σε περίπτωση χρήσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, το πλήρες ποσό της ενίσχυσης πιστώνεται σε μηναία βάση και ειδικότερα η πρώτη πίστωση πραγματοποιείται πριν το τέλος του Φεβρουαρίου 2023 και στη συνέχεια εντός της πρώτης εβδομάδας κάθε μηνός.  



iefimerida.gr