MY KTEO

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Ελλείψεις φαρμάκων: Λίστα του ΕΟΦ με 162 φάρμακα σε έλλειψη - Προς δημοσίευση και η λίστα με τα σκευάσματα αντικατάστασης

Επικαιροποιημένη λίστα με 162 φαρμακευτικά σκευάσματα σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη, μεταξύ των οποίων και νοσοκομειακά, καθώς και τα εναλλακτικά σε αυτά σκευάσματα που μπορούν να συνταγογραφούν ή να προτείνουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων. Πρόκειται για 71 φάρμακα κοινότητας που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία, 20 νοσοκομειακά φάρμακα, έξι εμβόλια και 65 φάρμακα τα οποία απαιτούν έκτακτες εισαγωγές από τον ΙΦΕΤ, καθώς δεν εκπροσωπούνται στην ελληνική αγορά από κάποια εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τα γενικά φάρμακα, στην πλειονότητά τους είναι αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντιβηχικά και αντιπυρετικά σιρόπια, κολλύρια, αντιεμετικά, αντιδιαρροϊκά, ρινικά σκευάσματα και αναλγητικά, ενώ περιλαμβάνονται και αντιεπιληπτικά φάρμακα, αγχολυτικά και δερματολογικά. Η πλειονότητα των ελλείψεων στα νοσοκομεία φάρμακα αφορά αντινεοπλασματικά, όπου αναφέρεται πανευρωπαϊκή έλλειψη και για τα οποία έχει δοθεί αίτημα στον ΙΦΕΤ για έρευνα αγοράς.

Η συγκεκριμένη λίστα δεν συμπίπτει με τη λίστα των φαρμάκων για την οποία έχουν απαγορευθεί οι παράλληλες εξαγωγές. Σύμφωνα με τον ΕΟΦ, οι αιτίες για την έλλειψή τους σχετίζονται με προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, καθυστερήσεις στις παραδόσεις από τις εταιρείες και αυξημένη ζήτηση. Στη λίστα αναφέρονται και οι εναλλακτικές που έχει ο γιατρός για άλλα σκευάσματα που μπορεί να συνταγογραφήσει ή –σε περίπτωση που είναι μη συνταγογραφούμενα φάρμακα– να προτείνει στους ασθενείς. Σε αρκετές περιπτώσεις φαίνεται η προτεινόμενη εναλλακτική να είναι το ίδιο φάρμακο, αλλά σε διαφορετική μορφή ή περιεκτικότητα για την οποία, κατά τον ΕΟΦ, δεν παρατηρείται έλλειψη. Για σχεδόν το ένα τρίτο των γενικών φαρμάκων που διατίθενται στα φαρμακεία η αποκατάσταση της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται –κατά τον ΕΟΦ– έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Η ομαλοποίηση στα υπόλοιπα αναμένεται αργότερα το 2023.

Οι φαρμακοποιοί αναμένουν μικρή αποκατάσταση της αγοράς από την προσεχή εβδομάδα, οπότε πρόκειται να φθάσουν στα φαρμακεία σκευάσματα για τα οποία υπήρξε πρόβλημα τροφοδοσίας της αγοράς λόγω της εορταστικής περιόδου. Από προχθές –περισσότερο αναμένεται από τη Δευτέρα– εταιρείες διανομής πήραν ποσότητες φαρμάκων προκειμένου –αφότου τοποθετηθούν κουπόνια– να τις μοιράσουν στις φαρμακαποθήκες και σε φαρμακεία. Η αγωνία των φαρμακοποιών είναι πόσο έγκαιρα θα επανατροφοδοτηθεί η αγορά. Εκφράζεται δε ο φόβος ότι κάποια φαρμακεία, για να μην αντιμετωπίσουν ξανά πρόβλημα, θα σπεύσουν να προμηθευθούν μεγαλύτερες ποσότητες από όσες θα λάμβαναν υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Προς δημοσίευση και η λίστα με τα σκευάσματα αντικατάστασης
Από μέρα σε μέρα αναμένεται να αναρτηθεί η λίστα με τα σκευάσματα αντικατάστασης των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη στη χώρα μας.

Ειδικότερα, με εντολή του υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΦ έχει κληθεί να προχωρήσει άμεσα στην ανάρτηση λίστας φαρμάκων αντίστοιχης θεραπευτικής αξίας με τα πρωτότυπα τα οποία λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων. Ο Οργανισμός ολοκλήρωσε την καταγραφή με τα αντικατάστατα φάρμακα τα οποία είναι γενόσημα και θα υποκαθιστούν τα πρωτότυπα.

Βέβαια να σημειωθεί πως οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν ούτε σκευάσματα αντικατάστασης σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες ο ΕΟΦ δημοσίευσε τη λίστα με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη.

Πάντως, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του ΕΟΦ Δημήτρη Φιλίππου, η λίστα με τα φάρμακα που λείπουν έχει ήδη μειωθεί και αλλάζει καθημερινά, καθώς έχει αυξηθεί σε ένα ποσοστό η προμήθεια σκευασμάτων στη χώρα μας μετά τις σχετικές πιέσεις του υπουργείου Υγείας στις φαρμακευτικές εταιρείες και τις φαρμακαποθήκες.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι γιατροί θα πρέπει πλέον να συνταγογραφούν με δραστική ουσία τα σκευάσματα που λείπουν ώστε εάν απουσιάζει το πρωτότυπο να μπορούν οι φαρμακοποιοί να το αντικαταστήσουν με γενόσημο.



aftodioikisi.gr της Νικολέτας Αρκολάκη