MY KTEO

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Κτηματολόγιο: 16 μήνες για ένα πιστοποιητικό


Ομοβροντία από δικηγόρους και συμβολαιογράφους δέχθηκε χθες η ηγεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Κύριο ζήτημα οι μεγάλες καθυστερήσεις στις καταχωρίσεις πράξεων και την έκδοση πιστοποιητικών από τα κτηματολογικά γραφεία, που φθάνουν ακόμα και τους δεκαέξι μήνες. Οι εκπρόσωποι των δύο συλλόγων υποστήριξαν ότι οι δυσλειτουργίες στο Κτηματολόγιο έχουν προκαλέσει πάγωμα της αγοράς ακινήτων, ζητώντας να βρεθεί λύση.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης, είχε χθες διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους του Δικηγορικού και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη προσωπικού στα κτηματολογικά γραφεία, λέει στην Κ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός. Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για πρόδηλα σφάλματα, που είναι ίσως το πιο απλό. Τα περισσότερα γραφεία χρειάζονται κατά μέσον όρο έξι μήνες για να εκδώσουν ένα πιστοποιητικό. Για παράδειγμα, το κτηματολογικό γραφείο της Αθήνας χρειάζεται τρεις μήνες, του Ζωγράφου δέκα μήνες, του Παπάγου δεκαέξι μήνες. Δεν καταχωρίζονται γρήγορα ούτε καν οι δικαστικές αποφάσεις. Η βαριά βιομηχανία της χώρας πάσχει, δεν κινείται τίποτα στην αγορά ακινήτων. Ποιος μπορεί να περιμένει ένα εξάμηνο για να μεταβιβάσει ένα ακίνητο, ποιος θα πάρει δάνειο όταν η τράπεζα δεν μπορεί να μεταγράψει την υποθήκη;.

Οπως υποστηρίζει ο κ. Βερβεσός, οι δικηγόροι που προσελήφθησαν με σύμβαση έργου για να βοηθήσουν στη διεκπεραίωση του όγκου των υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί είναι απλήρωτοι και σύντομα θα αρχίσουν να αποχωρούν. Οι δικηγόροι πληρώνονται κάθε 100 πράξεις που παραδίδουν. Ομως όταν υπάρχει φόρτος στο γραφείο, οι πράξεις δεν καταχωρίζονται και έτσι μένουν απλήρωτοι, σημειώνει.

Ανάλογη ήταν η εικόνα που μετέφερε και ο Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου. Υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις διορθώσεων προδήλων σφαλμάτων σε εκκρεμότητα, χιλιάδες συμβόλαια που δεν μπορούν να μεταγραφούν. Ουσιαστικά, ένας τεράστιος αριθμός ακινήτων είναι εκτός συναλλαγής σήμερα, λέει ο κ. Ρούσκας. Παράλληλα εξακολουθεί να υφίσταται ένα σοβαρό πρόβλημα: δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες που να εφαρμόζονται από όλα τα κτηματολογικά γραφεία. Ο κάθε προϊστάμενος ακολουθεί τη δική του γραμμή και οι συμβολαιογράφοι δεν μπορούν να γνωρίζουν τι απαιτήσεις θα συναντήσουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δημήτρης Σταθάκης, εκτιμά ότι η συζήτηση ήταν παραγωγική, καθώς τα προβλήματα είναι πραγματικά. Η στελέχωση των γραφείων προχωρεί αργά γιατί περνάει μέσα από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Ομως σταδιακά έρχονται 227 άτομα – οι πρώτοι 77 έχουν ήδη αρχίσει να αναλαμβάνουν καθήκοντα, λέει στην Κ. Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις συμβάσεις των δικηγόρων θα επιλυθεί άμεσα. Πιστεύουμε ότι μέσα στο επόμενο διάστημα η κατάσταση σιγά σιγά θα εξομαλυνθεί και οι χρόνοι απόκρισης των γραφείων θα βελτιωθούν. Οσον αφορά τους “κοινούς κανόνες”, είναι ένα ζήτημα που τώρα μπορούμε να το εξετάσουμε, καθώς μεγάλος αριθμός υποθηκοφυλακείων έχει πλέον κλείσει και έχει απορροφηθεί από το Κτηματολόγιο. Βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο για το Κτηματολόγιο και εκτιμώ ότι η κατάσταση θα αρχίσει σύντομα να ομαλοποιείται.



kathimerini.gr