MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Δραματική κατάσταση: Μια εβδομάδα το μήνα το 2022 εργάστηκαν 150.000 νέοι - απόφοιτοι


Η επισφάλεια, οι χαμηλές αμοιβές, η «μαύρη» εργασία και η μερική απασχόληση - Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία του νέου κεφαλαιοποιητικού ταμείου ΤΕΚΑ.

Λιγότερες από 1 στις 4 ημέρες από τις αρχές του χρόνου ή μια εβδομάδα το μήνα εργαζόταν φέτος οι 150.000 νεοεισελθόντες στην αγορά εργασίας.

Τα δραματικά αυτά στοιχεία ως προς την ποιότητα της απασχόλησης στην Ελλάδα , την επάρκεια των νέων θέσεων εργασίας και, κυρίως, την ανασφάλεια που εμφυσούν στους νέους ανθρώπους προκύπτουν από την ανάλυση των δεδομένων του νεοσυσταθέντες κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ταμείου ΤΕΚΑ.

Από την αρχή του 2022 οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας (σ.σ. χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία-ασφάλιση) ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο νέο Ταμείο. Και με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτει σήμερα το www.ieidiseis.gr, στο νέο ΤΕΚΑ εντάχθηκε ο αριθμός ρεκόρ των 150.000 νέων απασχολουμένων. Πλην όμως τα έσοδα του ταμείου περιορίστηκαν σε λιγότερα από 22 εκ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε νέος με την εργασία του εισέφερε κατά μέσο όρο στο ΤΕΚΑ μόλις 146 ευρώ. Αν αυτό υπολογιστεί με τον βασικό μισθό ανειδίκευτου εργαζομένου (713 ευρώ το μήνα), προκύπτει ότι αντιστοιχεί σε εισφορές μόλις για 3,4 μήνες (6% επί των μεικτών αποδοχών από εργαζόμενο και εργοδότη).

Με δεδομένο ότι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ασφαλίζονται για 14 μήνες το έτος, σημαίνει ότι εργασία και νόμιμη ασφάλιση περιορίστηκε σε ένα στους τέσσερις μήνες ή για ένα πλήρες 3μηνο μέσα στο 2022 (απ όπου προέκυψαν ασφαλιστικές εισφορές για 3,4 μήνες μαζί όμως με τα Δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και το επίδομα αδείας, άρα για ένα καθαρό 3μηνο απασχόλησης).

Υπερπροσφορά εργασίας
Τα εν λόγω στοιχεία αποκαλύπτουν:

- Υπάρχει προσφορά εργασίας δεδομένου ότι κάθε χρόνο αποφοιτούν ή προσέρχονται για εργασία λιγότεροι από 100.000 νέοι, ενώ ορισμένοι εξ αυτών μεταναστεύουν και πολλοί απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (επιτηδευματίες, επιστήμονες κ.λπ.)

- Ωστόσο, η απασχόληση που προσφέρεται είναι είτε για ευκαιριακές εργασίες το καλοκαίρι, είτε για μερική απασχόληση και διαλείπουσα εργασίας (λίγων ημερών κάθε μήνα).

- Η κύρια απασχόληση στην χώρα παραμείνει ο τουρισμός-επισιτισμός, ενώ η κορύφωση της σεζόν (Ιούνιος-Αύγουστοςς) συμπίπτει με την μέση-3μηνη απασχόληση των 150.000 νέων που προασφαλίστηκαν φέτος.

- Υπάρχει τεράστια εισφοροδιαφυγή, με τους εργαζόμενους να εργάζονται κάτω από καθεστώς «μαύρης» εργασίας.

- Επιβεβαιώνεται η τάση της τεράστιας ανακύκλωσης των εργαζομένων είτε γιατί οι επιχειρήσεις απομάκρυναν τους προσληφθέντες και προχώρησαν σε αντικατάσταση προσωπικού, είτε γιατί οι νέοι, απογοητευμένοι με τις αμοιβές, την απουσία προοπτικής ή την μη συμμόρφωση προς τις νόμιμες αμοιβές, αποχωρούν πρόωρα σε αναζήτηση καλύτερης τύχης.

Εξάλλου το 11μηνο (Ιανουάριος-Νοέμβριος) πέρυσι είχαμε 2.707.204 προσλήψεις, έναντι 2.202.421 το 2021, δηλαδή περισσότερες προσλήψεις κατά 504.783 άτομα. Αλλά ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα είχαμε και 2.643.224 αποχωρήσεις. Οπότε το θετικό ισοζύγιο περιορίστηκε σε μόλις 63.980 θέσεις εργασίας. Και μάλιστα με μια… ενάρετη τουριστικά και καταναλωτικά χρονιά.

(Από τις 150.000 προσλήψεις νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας, άλλοι περιλαμβάνονται στις νέες θέσεις εργασίας-θετικό ισοζύγιο του 2022, ενώ οι περισσότεροι αντικατέστησαν είτε εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν ή, ακόμη, πήραν τις θέσεις εργασίας μεγαλυτέρων ηλικιών σαν πιο φθηνή εργατική δύναμη -ή ως έχοντες καλύτερες δεξιότητες-, με τις μεγαλύτερης ηλικίες να πέρασαν στην ανεργία).

Συμπέρασμα: Διπλάσιοι (200.000) από όσους αποφοιτούν (100.00 γεννήσεις κάθε έτος) απασχολούμενοι (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι μετανάστευσαν) βγήκαν το 2022 στην αγορά εργασίας μετά από ένα διετές lockdown. Και τελικά η οικονομία (και η πολιτεία) τους «προσέφερε» ένα τρίμηνο απασχόλησης για να περάσουν ένα σκληρό χειμώνα ακρίβειας. Μέχρι την επόμενη σεζόν οπότε θα ανοίξουν οι… προοπτικές για ένα ακόμη τρίμηνο απασχόλησης.

Ιδού οι αιτίες της μετανάστευσης, της υπογεννητικότητας και, εν τέλει, της έλλειψης εργατικών χεριών. Με τα ενοίκια στα σημερινά επίπεδα και τις δουλειές της ανασφάλειας, χωρίς αμοιβές και προοπτική, ουδείς μετακινείται προς εξεύρεση απασχόλησης μακριά από την κατοικία του…



iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα