MY KTEO

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

2023 Resolutions: Στόχοι που κάθε μαμά θέλει να βάλει την νέα χρονιά


Κάθε νέα χρονιά φέρνει μαζί της και πολλές προσδοκίες! Μαζί με την αλλαγή του έτους, όλοι μας ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις λίστες μας με όλα εκείνα που θα θέλαμε να αλλάξουμε, να βελτιώσουμε, να ανανεώσουμε ή να ξεφορτωθούμε από εδώ και πέρα! Και η αλήθεια είναι πως τα πηγαίνουμε καλά και καταφέρνουμε πολλά.

Κι επειδή αυτές τις ημέρες είναι που κάνουμε και μια αναδρομή στο παρελθόν και ανασυντασσόμαστε για την… γενναία νέα χρονιά που μόλις υποδεχτήκαμε, σίγουρα κι εσύ ως μητέρα θα έχεις στην ατζέντα σου πολλές νέες ιδέες που θα ήθελες να κάνεις πραγματικότητα! Και για αυτές ακριβώς θα μιλήσουμε σήμερα: τα new years resolution της μαμάς!

-Θέσπισε έναν νέο κανόνα για το κινητό
Ναι, ας είναι αυτή η χρονιά που θα περιορίσεις τη χρήση του κινητού στο σπίτι, προκειμένου να στρέψεις την προσοχή σου περισσότερο στα μικρά! Η αλήθεια είναι πως η δουλειά και οι υποχρεώσεις δεν σταματούν ποτέ και πως το επόμενο mail που θα φτάσει στο κινητό σου δεν αργεί πολύ. Κάνε, όμως, τη διαφορά και επίλεξε να μην το ανοίξεις αυτήν την φορά. Ή τουλάχιστον για τις επόμενες λίγες ώρες!

-Αφιέρωσε χρόνο στον εαυτό σου
Η κούραση και οι αμέτρητες ευθύνες είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα σε βγάλουν νοκ άουτ. Ο χρυσός κανόνας, όμως, λέει πως για να είσαι καλή στον ρόλο της μητέρας πρέπει πρώτα να είσαι καλή στον ρόλο του να είσαι… ο εαυτός σου! Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να ΣΟΥ δώσεις λίγο περισσότερη σημασία! Μια ημέρα ξεκούρασης, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, μια βόλτα στο πάρκο ή ό,τι άλλο θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα θα πρέπει να μπουν στο πρόγραμμά σου αμέσως.

-Μείωσε τις οικογενειακές υποχρεώσεις
Αρχικά, θα πρέπει να μοιραστείς τις υποχρεώσεις σου με τον σύντροφό σου, αν δεν το κάνετε ήδη. Αυτό σημαίνει κοινές ευθύνες. Ταυτόχρονα, αν το καθημερινό πρόγραμμά σας είναι τόσο φορτωμένο που χάνεται κάθε προτεραιότητα, τότε μάλλον θα πρέπει για λίγο να “θυσιάσετε” κάτι, όπως κάποια εξωσχολική δραστηριότητα ή μια “υποχρεωτική” επίσκεψη σε φίλους ή συνεργάτες.

-Μην προσπαθείς να είσαι τέλεια
Η τελειότητα είναι όρος “πλαστός”! Η τελειότητα δεν υπάρχει. Κανείς δεν την έχει καταφέρει ποτέ και σίγουρα δεν μπορεί να είναι το ζητούμενο σε μια οικογένεια με αμέτρητες υποχρεώσεις και ευθύνες. Είναι βέβαιο πως ήδη κάνεις το καλύτερο που μπορείς, αλλά δεν γίνεται να πιέσεις παραπάνω τον εαυτό σου. Αποδεσμεύσου, λοιπόν, από αυτήν την νοοτροπία.

-Μην τρέχεις πίσω από τα παιδιά σου
Οι περισσότερες μητέρες σπεύδουν να ανταποκριθούν στην παραμικρή έκκληση των παιδιών τους. Από το να μαζέψουν τα παιχνίδια τους και να τους βρουν τι θα φορέσουν, μέχρι να φέρουν νερό και να κάνουν τα μαθήματά τους. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν συμφέρει κανέναν. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, όπως και τι σημαίνει “όριο”. Και να θυμάσαι: όριο στα παιδιά σημαίνει ασφάλεια.

-Υιοθέτησε τη συμπεριφορά που θέλεις να έχουν τα παιδιά σου
Εσύ είσαι το “πρωτότυπο” σε ό,τι αφορά στην συμπεριφορά των παιδιών σου. Ό,τι παρατηρήσουν σε εσένα θα το επαναλάβουν και τα ίδια. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να τους παρέχεις ένα ισορροπημένο μοντέλο, το οποίο θα μιμηθούν!

-Πες ένα “μπράβο” στον εαυτό σου!
Ο ρόλος της μητέρας είναι πολύ απαιτητικός και κουραστικός. Και κάνεις πραγματικά ό,τι καλύτερο μπορείς. Κι αυτό οφείλεις να σου το αναγνωρίσεις. Μην είσαι συνεχώς απαιτητική και αυστηρή με τον εαυτό σου. Πες του κι ένα “μπράβο”. Θα σου κάνει καλό.

Happy New Year!



tlife.gr