MY KTEO

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Στην τσιμπίδα της εφορίας βασικοί μισθοί και χαμηλοσυνταξιούχοι το 2023


Μισθωτοί και συνταξιούχοι με φορολογητέο εισόδημα μέχρι τα 8.634 ευρώ το χρόνο δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Οι εργαζόμενοι με τον κατώτατο εισαγωγικό μισθό θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μέσα στο 2023, ενώ από το γκισέ του έφορου θα περάσει και η πλειοψηφία των συνταξιούχων μετά τις αναπροσαρμογές στις αποδοχές.

Με το υφιστάμενο φορολογικό σύστημα μισθωτοί και συνταξιούχοι (καθώς επίσης και οι αγρότες) με φορολογητέο εισόδημα μέχρι τα 8.634 ευρώ το χρόνο δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος. Πέραν αυτού και μέχρι τα 10.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 9% και εκτινάσσεται στο 22% για ετήσιο ατομικό εισόδημα από 10.000 ευρώ μέχρι και 22.000 ευρώ…

Τα ανωτέρω ποσά διασφαλίζουν αφορολόγητο μηνιαίο εισόδημα από μισθούς έως 616 ευρώ (επί 14 μισθούς στη διάρκεια του έτος) και στα 719,5 ευρώ από συντάξεις (επί 12 μηνιαίες αποδοχές)…

Πάνω από 616€
-Τα 616 ευρώ ωστόσο αντιστοιχούν στις καθαρές απολάβεις του βασικού μισθού (713 ευρώ μεικτά) μείον τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη και επικουρική, καθώς και υπέρ ΕΟΠΥΥ-Υγεία.

-Αντιστοίχως το όριο των 719,5 ευρώ, κάτω των οποίων οι συνταξιούχοι δεν κληρώνουν φόρο, αποτελούν το ποσό καμπής: πάνω από αυτό το όριο κινούνται οι μισές συντάξεις.

Από τον προσεχή Απρίλιο όμως η κυβέρνηση εξάγγειλε την αύξηση των βασικών αποδοχών και υπολογίζεται ότι αυτή η αναπροσαρμογή μπορεί να φτάσει στο 7,75%, ποσοστό στο οποία αυξήθηκαν ήδη οι συντάξεις από 1/1/2023.

Κατά συνέπεια, το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όσο και η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα βλέπουν πλέον κάθε μήνα και την παρακράτηση φόρου στα εκκαθαριστικά τους…

Εκεί δηλαδή που περί τις 900.000 μισθωτούς (αμειβόμενοι με τον βασικό μισθό και εργαζόμενοι με καθεστώς μερικής απασχόλησης) δε πλήρωναν φόρο, θα αρχίσουν να καταβάλουν μέσα στο 2023.

Θα συνεχίσουν να απαλλάσσονται όσοι απασχολούνται σε καθημερινή βάση με καθεστώς μερικής απασχόλησης, εν αντιθέσει με τους ευκαιριακά εργαζόμενους (τουρισμός κ.λπ.), οι οποίοι θα καταβάλουν φόρο κατά τους μήνες της απασχόλησής τους και θα έχουν… επιστροφές την επόμενη χρονιά κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων τους λόγω ανεργίας κατά τους υπόλοιπους μήνες του προηγουμένου έτους…

Επίσης και η πλειονότητα των συνταξιούχο θα κληθεί να πληρώνει φόρο με τις πληρωμές στα τέλη Ιανουαρίου, ενώ μέχρι ο 2022 ο μισοί δεν πλήρωναν φόρο (σ.σ. το 45% των συνταξιούχων ελάμβανε κάθε μηνά λιγότερα από 700 ευρώ, όριο που τώρα πολλοί θα υπερβούν λόγω της μηνιαίας αναπροσαρμογής κατά 7,75% από 1/1/2023).

Τιμαριθμοποίηση κλίμακας
Τα δύο νέα στρώματα των εισφερόντων στα δημόσια έσοδα, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, κινούνται στα όρια του εισοδήματος της απόλυτης φτώχειας και, παρά ταύτα, η πολιτεία τους καλεί να μετάσχουν στα φορολογικά βάρη.

Και αυτό γιατί, παράλληλη με τις αναπροσαρμογές που θεσπίζονται για την μερική προστασία από τον πληθωρισμό, δεν προβλέπεται και αντίστοιχη αναπροσαρμογή του αφορολογήτου ορίου (τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας).

Έτσι, δεν φτάνει που οι αναπροσαρμογές υπολείπονται του επίσημου πληθωρισμού (7,75% έναντι πληθωρισμοί 9,73% του 2022, ενώ οι ανατιμήσεις στα είδη πρώτης ανάγκες όπου δαπανάται το σύνολο του εργατικού εισοδήματος ξεπερνούν το 30% και 40%) έρχεται και η εφορία και απομυζά από τα φθίνοντα εισοδήματα των φτωχών στρωμάτων...

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι φορολογείται και έμμεσα (με τον ΦΠΑ) έως και 24%, καθώς όλο το εισόδημά τους δαπανάται για καταναλωτικά αγαθά (τρόφιμα, ενάργεια, καύσιμα κ.λπ.).

Ελαφρύνσεις στους κατέχοντες
Σε αντίθεση με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, η κυβέρνηση είχε να προσφέρει τρεις φοροελαφρύνσεις στα υψηλά εισοδήματα τα προηγούμενα δύο χρόνια, εισοδήματα που μόνο κατά ένα μικρό μέρος επιβαρύνονται με εμμέσους φόρους (ΦΠΑ κ.λπ.), αφού δεν

καταναλώνονται παρά αποταμιεύονται (και, μάλιστα, τα ακίνητα στα οποία επενδύονται αυτά τα υπερβολικά κέρδη της κρίσης δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ…).

1. Τη μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα) στο 5%

2. Την αύξηση του αφορολογήτου στις μεταβιβάσεις και γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ ανά διαθέτη (και στα 4,8 εκ ευρώ ανά τέκνο στο βαθμό που μπορεί να κληρονόμησε από 800.00 ευρώ από καθένα των γονέων, συν τους τέσσερις παππούδες….)

3. Την κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα να φορολογούνται αυτοτελώς οι βίλες και τα ακριβά διαμερίσματα (π.χ. κατοικία το Ψυχικό, βίλα στην Μύκονο και σαλέ στον Παρνασσό), όπως αυτοτελώς φορολογείτε και το εργατικό διαμέρισμα ή η αγροικία…


iEidiseis.gr