MY KTEO

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2023

Το εκλογικό 2023: Νέο πολιτικό τοπίο, οι πρωταγωνιστές και οι διπλές κάλπες


Οι διπλές (;) κάλπες για τις εθνικές εκλογές, οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κοινωνική πίεση και το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ένα νέο πολιτικό τοπίο αναμένεται στη χώρα εντός του νέου έτους, καθώς θα έχουμε εθνικές εκλογές, αλλά και κάλπες για τις περιφέρειες και τους δήμους της Ελλάδας.

Οι βουλευτικές εκλογές, μάλιστα, αναμένεται να είναι διπλές, καθώς είναι πιθανόν να μην βγει κυβέρνηση από τις κάλπες με απλή αναλογική, ενώ αυτοδυναμία πολύ δύσκολα θα προκύψει και από την τρίτη κάλπη, με αποτέλεσμα να υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας με τα δυο πρώτα κόμματα ενισχυμένα και το ΠΑΣΟΚ αποδυναμωμένο κάτι από τα διλήμματα που θα τεθούν. Πρόσφατα ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών, αφήνοντας να εννοηθεί πως σε αυτή την περίπτωση εάν το κόμμα του είναι πρώτο θα οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας, αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει τοποθετηθεί για το τι θα πράξει. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στη συγκρότηση προοδευτικής διακυβέρνησης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει τρίτο κόμμα.

Ο χρόνος της εκλογικής αναμέτρησης δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από τον πρωθυπουργό, καθώς ζυγίζει ακόμα σειρά πραγμάτων που θα παίξουν ρόλο σε μια εκλογική αναμέτρηση που φάνταζε περίπατος και ενδέχεται να μετατραπεί σε πραγματικό ντέρμπι. Το Μαξίμου διαρρέει πως οι πρώτες εκλογές θα διεξαχθούν 9 Απριλίου ώστε τυχόν δεύτερες να πραγματοποιηθούν 14 Μαΐου, όμως όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμα ανοιχτά.

Στο νέο τοπίο που θα δημιουργηθεί με τις εθνικές εκλογές και που δεν αποκλείεται να υπάρξει αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο γύρο-σε λίγες περιπτώσεις εκτιμάται ότι θα βγει δήμαρχος και, κυρίως, περιφερειάρχης από τον πρώτο γύρο.

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα ολοκληρώσουν τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού στη χώρα, ακόμα και αν προκύψει μια αδύναμη ή και θνησιγενής κυβέρνηση, με ημερομηνία σύντομου τέλους- ενδεχόμενο καθόλου απίθανο.

Οι δε παράλληλες κάλπες που θα στηθούν σε Τουρκία και Κύπρο, ενδέχεται να δημιουργήσουν περαιτέρω κινητικότητα στα μείζονα θέματα που αφορούν τη χώρα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μεγάλο ερώτημα αποτελεί το αν, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία ή εάν αυτός θα κλιμακωθεί!

Παρά το Success Story που επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση, η οικονομία δεν θα πιάσει τους αναμενόμενους δείκτες, ενώ τα κοινωνικά προβλήματα με επίκεντρο την ακρίβεια αναμένεται να ενταθούν.

Το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών, παρά την προσπάθεια του μεγάρου Μαξίμου να το συγκαλύψει και των φιλικών του μέσων ενημέρωσης να πείσουν πως δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, κατατρώγει όπως ο καρκίνος, κατατρώγοντας όλο και πιο επιθετικά το σαρκίο της κυβέρνησης. Ενδιαφέρον δε εμφανίζει το εάν οι αποκαλύψεις θα συνεχιστούν, αναγκάζοντας στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να εγκαταλείψουν τη σιωπή τους και αναγκάζοντας τη δικαιοσύνη, η ηγεσία της οποίας εμφανίζεται να λειτουργεί ως κυβερνητικό παρακολούθημα, να επιτελέσει το ρόλο της!

Για πολλούς είναι βέβαιο πως το 2023 θα είναι το πρώτο έτος της αναδιαμόρφωσης του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών- αποτέλεσμα που θα επηρεάσει πρωτίστως ως προς την ταχύτητα τις μεγάλες αλλαγές που κυοφορούνται!


iEidiseis.gr του Βασίλη Σκουρή