MY KTEO

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ο εφιάλτης της ακρίβειας πάει μέχρι το 2024 και βάλε


Ο εφιάλτης της ακρίβειας θα συνεχιστεί και το 2024, με τα λαϊκά νοικοκυριά να βρίσκονται στο απόλυτο αδιέξοδο, αφού ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα διατροφής, ενώ ο πληθωρισμός μπορεί να εμφανίζεται μειούμενος, ωστόσο οι «καμπάνες» της ύφεσης ηχούν πιο δυνατά από ποτέ.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο του 2022 διαμορφώθηκε σε 7,2% από 8,5% τον προηγούμενο μήνα. Πριν λίγες μέρες η Eurostat είχε εκτιμήσει ότι ο εναρμονισμένος δείκτης έφτασε στο 7,6% για τον ίδιο μήνα. Η ακρίβεια συνεχίζεται σε όλους τους τομείς και μάλιστα με υψηλό ρυθμό, με την ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά να σημειώνει νέα άνοδο, της τάξης του 15,5%.

 

Σημειωτέον, ο Δεκέμβριος είναι ο 19ος μήνας κατά τον οποίο σημειώνονται αυξήσεις στην ομάδα αυτή. Τον Νοέμβριο ήταν στο 15%, τον Οκτώβριο στο 14,8% κ.ο.κ. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία καταγράφονται επίσης αυξήσεις 25,6% στα γαλακτοκομικά, 21,7% στα έλαια, 18,1% στο ψωμί και στα δημητριακά, 17,8% στα κρέατα, 13,1% στα λαχανικά.

 

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ανάπτυξης πάει από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ για να δείξει ότι το «καλάθι» - καπαμάς ...λειτουργεί, ενώ η κυβέρνηση με τα διάφορα pass - ψίχουλα των 70 λεπτών τη μέρα προσπαθεί να πείσει ότι παίρνει μέτρα ανακούφισης. Οι επιχειρηματίες των σούπερ μάρκετ έχουν βρει το καλύτερο καταφύγιο κερδών στο «καλάθι», μιας και ξεστοκάρουν μαζικά προϊόντα ετικέτας, που τους αποφέρουν μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους, εκτοξεύοντας στα ύψη το σύνολο των κερδών τους.

 

Αυξήσεις 18,1% καταγράφονται στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις και στις μεταφορές: 32,9% στα ταξί, 36,7% στα αεροπλάνα, 26,7% στα πλοία. Την ίδια στιγμή οι τιμές στο φυσικό αέριο έκαναν νέο «ράλι», σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 50%!

 

Αναλυτικά έχουμε τις εξής αυξήσεις:

 

25,3% στα γαλακτοκομικά

20,4% στα λάδια

18,7% στο ψωμί

16,7% στα κρεατικά

12,6% στα λαχανικά

Αξιοσημείωτες ήταν και οι ανατιμήσεις στην Ενέργεια, αν και ο ρυθμός αύξησης ανακόπηκε καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη του «ράλι». Στο φυσικό αέριο η ανατίμηση είναι 27,8% και στα στερεά καύσιμα 23,2%.

 

Προειδοποιητικά σήματα για ακρίβεια διαρκείας στην Ελλάδα στέλνουν τα στοιχεία για τον δομικό πληθωρισμό, τα οποία εξαιρούν μεταξύ άλλων τις ενεργειακές τιμές. Οι εκτιμήσεις αποτυπώνουν μεν αποκλιμάκωση από το 2023, αλλά επιμονή σε υψηλά επίπεδα, ξυπνώντας ανησυχίες για «ρίζωμα» της ακρίβειας στην ελληνική οικονομία και στασιμοπληθωρισμό.