MY KTEO

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Τα προβλήματα στη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας και η ανάγκη για δημιουργία 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στην Χαλκίδα


Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Χαλκίδας είναι ένα σχολείο στο κέντρο της πόλης, μέγιστης χωρητικότητας 60 παιδιών, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει συνολικά 80 εγγεγραμμένους μαθητές.

 Με βάση τον αριθμό των μαθητών υπάρχει ανάγκη για πρόσληψη επιπλέον εξειδικευμένου προσωπικού, την ίδια στιγμή όμως η έλλειψη χώρου καθιστά πρακτικά αδύνατο να μπορεί να εργασθεί το επιπλέον προσωπικό που είναι απαραίτητο. Για αυτό οι γονείς προσπαθούν  να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες των παιδιών τους για εργοθεραπεία και λογοθεραπεία με δικά τους μέσα, αναζητώντας λύσεις έξω από το χώρο του σχολείου, στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, μεγάλη οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία για μαθητές και γονείς αποτελεί η μετακίνηση στην Αθήνα ακόμη και σε εβδομαδιαία βάση, για όσες περιπτώσεις απαιτούνται εξειδικευμένες υπηρεσίες, οι οποίες δεν προσφέρονται πουθενά στην Χαλκίδα.

 Η ανάγκη της αποσυμφόρησης του σχολείου, μέσα από τη δημιουργία δεύτερου ειδικού δημοτικού σχολείου σε κατάλληλο και σύγχρονο κτήριο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες παιδαγωγικές ανάγκες, είναι άμεση. Παράλληλα, σημαντικό παιδαγωγικό κενό αφήνει η έλλειψη Δημόσιων ΚΔΑΠ- ΑΜΕΑ που θα προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειές τους, μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου, κατά τις απογευματινές ώρες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κα. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:

- Για τη δημιουργία 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Χαλκίδας σε κατάλληλο και σύγχρονο κτήριο που θα εξυπηρετεί τις αυξημένες παιδαγωγικές ανάγκες,

- Για την άμεση αποσυμφόρηση του Ειδικού Δημοτικού με την επανεξέταση των ορίων των σχολείων ώστε η κατανομή των παιδιών στα Ειδικά Δημοτικά Σχολεία της ευρύτερης περιοχής να γίνεται με βάση την εγγύτερη απόσταση και όχι απαραίτητα τα διοικητικά όρια των δήμων.