MY KTEO

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

2ο Δ.Σ. Καρύστου: Ενδοσχολική Επιμόρφωση «Νέες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση»

Την περασμένη Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου στις 17:30, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δ.Σ. Καρύστου τρίωρη ενδοσχολική επιμόρφωση, με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην εκπαίδευση» και εισηγήτρια τηνεκπαιδευτικό του σχολείου, Δήμητρα Φάλκα.

Συγκεκριμένα, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου είχε την ευκαιρία να επιμορφωθεί πάνω σε διάφορα Web 2.0 ψηφιακά εργαλεία, όπως:

Το Wordclouds, ένα παιχνίδι δημιουργίας «σύννεφων λέξεων»,

 Το Padlet, ένα εργαλείο ψηφιακής αφήγησης,

Το Edpuzzle, ένα εργαλείο για τη δημιουργία βιντεομαθημάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες της τάξης,

Το Plickers, ένα εργαλείο εναλλακτικής αξιολόγησης  της μαθησιακής διαδικασίας,

Το 99math, για παιχνίδια και εξάσκηση στα Μαθηματικά.

Makey Makey

Επιπρόσθετα, παρουσιάστηκαν καινοτόμες ψηφιακές συσκευές, όπως το Makey Makey, το οποίο αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής εκπαίδευσης και ανήκει στην απτική τεχνολογία (ή στα αγγλικά «tangible technology»). Η συσκευή αυτή δημιουργήθηκε από σπουδαστές του ΜΙΤ για να μετατρέπει σε πλήκτρο οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο μαζί του. Το Makey Makey βασίζεται στην ανίχνευση ηλεκτρικής αγωγιμότητας και πειραματιστήκαμε μαζί του κάνοντας παιχνίδια με τον ηλεκτρισμό και τα ηλεκτρικά κυκλώματα. Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη, όταν είδαμε πως αυτή η πλακέτα μετέτρεπε τις μπανάνες σε… πλήκτρα πιάνου, αλλά και άλλων μουσικών οργάνων.

Circuitscribe

Τέλος, παρουσιάστηκε μια καινοτόμα εφαρμογή για τη δημιουργία ηλεκτρικών κυκλωμάτων με τη χρήση ειδικού αγώγιμου στυλό. Σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο διδασκαλίας των ηλεκτρικών κυκλωμάτων με τη χρήση καλωδίων, η εφαρμογή αυτή είναι πιο εύκολη στη χρήση από τα καλώδια και εντυπωσιάζει μικρούς, αλλά και μεγάλους. Με την εφαρμογή αυτή ο μαθητής δημιουργεί κυκλώματα “in real time and life”, με αποτέλεσμα να αποτελεί ένα χρήσιμο διδακτικό εργαλείο για την κατανόηση του ηλεκτρικού κυκλώματος και του τρόπου σύνδεσής του, που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη διδασκαλία.