Evia Top: Τέλος επιτηδεύματος: Στο «τραπέζι» η μείωσή του κατά 30%-50% το 2023 – Έρχονται κι άλλες φορο – παρεμβάσεις

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Τέλος επιτηδεύματος: Στο «τραπέζι» η μείωσή του κατά 30%-50% το 2023 – Έρχονται κι άλλες φορο – παρεμβάσεις


Με «φόντο» τις καλύτερες από τις αναμενόμενες επιδόσεις σε επίπεδο μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος -κάτι που διαμορφώνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετο πακέτο παροχών- η κυβέρνηση «βγάζει από το συρτάρι» ένα σχέδιο που παραμένει στον «πάγο» από το  μακρινό 2019!  Για το τέλος επιτηδεύματος και συγκεκριμένα την κατάργηση ή έστω το «ψαλίδισμά» του ο λόγος, που συνιστά μία από τις βασικές φορο-ρυθμίσεις τις οποίες είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης  

Μεσολάβησε, όμως η πανδημία, και η επιδιωκόμενη παρέμβαση στο τέλος επιτηδεύματος έμεινε ανεφάρμοστη, όπως αναφέρει το enikonomia.gr. Το «ψαλίδι» στο μισό ή και η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος είχε μπει ξανά στο τραπέζι λίγες ημέρες πριν από την ΔΕΘ του περασμένου Σεπτέμβρη. Αλλά «θυσιάστηκε» εκ νέου στον «βωμό» της ενίσχυσης που έπρεπε να χορηγηθεί στα νοικοκυριά, προκειμένου αυτά να αντεπεξέλθουν στην ενεργειακή ακρίβεια.

Ποιες μόνιμες «φορο-παρεμβάσεις» έπεσαν στο τραπέζι
Αυτή την φορά όμως, η «βουτιά» των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τις προκρατήσεις προϊδεάζουν για ακόμη μια εξαιρετική χρονιά στον τουρισμό, αλλά και το ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνει πως οδεύουμε σε μεγαλύτερη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος το 2022, είναι στοιχεία που «τροφοδοτούν» την ελπίδα για υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού στο πλαίσιο μιας γενικότερης πολιτικής για μόνιμες μειώσεις φόρων.

Το σχέδιο που έχει τεθεί υπό εξέταση, προβλέπει μείωση κατά 30% – 50% του τέλους επιτηδεύματος το 2023, για 650.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Παράλληλα για το 2024, πάλι υπό τον αστερίσκο των δημοσιονομικών περιθωρίων, υπάρχει η σκέψη για πλήρη κατάργησή του.

Η μείωση προκαταβολής φόρου, για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ακόμη ένα σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι.

Η προκαταβολή κυμαίνεται από 55%-100%. Για φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα η προκαταβολή φόρου είναι 55%,για νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες 80% και για τις τράπεζες 100%.

Το υπουργείο Οικονομικών έτσι και αλλιώς προσανατολίζεται στην αναμόρφωση του καθεστώτος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ζητώντας από το ΙΟΒΕ προτάσεις για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές ώστε να ετοιμαστεί στη συνέχεια το απαραίτητο νομοθετικό πλαίσιο.

Το τέλος επιτηδεύματος συνιστά ουσιαστικά «χαράτσι» που επιβλήθηκε την εποχή των Μνημονίων σε όλους ανεξαιρέτως, με την υποχρέωση καταβολής του να ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, καταγράφουν κέρδη ή ζημιές.

Ποιοι πληρώνουν σήμερα Τέλος Επιτηδεύματος
Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία και ειδικότερα με βάση το άρθρο 31 του «μνημονιακού» νόμου 3986/2011, από το 2012 και κάθε χρόνο περισσότεροι από 1.000.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκια», μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του εκάστοτε προηγούμενου έτους άσκησαν ατομικά τις επαγγελματικές δραστηριότητές τους, καλούνται να πληρώσουν με το εκκαθαριστικό της φορολογικής τους δήλωσης, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο κυμαίνεται από 400 έως 650 ευρώ.

Επιπλέον, κάθε χρόνο χιλιάδες εταιρείες και άλλα νομικά πρόσωπα που είχαν ενεργή δραστηριότητα κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, καλούνται να καταβάλουν τέλος επιτηδεύματος από 800 έως 1.000 ευρώ.

Η υποχρέωση καταβολής των συγκεκριμένων ποσών ισχύει ανεξαρτήτως του εάν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές από την άσκηση της δραστηριότητάς τους κατά τη διάρκεια του προηγούμενης χρήσης.

Αναλυτικά:

1. Οι επιτηδευματίες και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, υποχρεούνται σε καταβολή ετήσιου τέλους επιτηδεύματος, το οποίο ανέρχεται σε:
  • 800 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους,
  • 1.000 ευρώ ετησίως, για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική επιχείρηση και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους,
  • 650 ευρώ ετησίως, για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες,
  • 600 ευρώ ετησίως, για κάθε υποκατάστημα.
Ειδικά για τις Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες καθώς και για τους εργαζόμενους με «μπλοκάκια» (τα φυσικά πρόσωπα που το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ή με περισσότερα από 3 φυσικά ή νομικά πρόσωπα αλλά το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από 1 φυσικό ή νομικό πρόσωπο) τα ποσά του τέλους επιτηδεύματος ανέρχονται σε:
  • 400 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε τουριστικό τόπο ή σε πόλεις-χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 ευρώ ετησίως, εφόσον η έδρα βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους.
Η περιοχή του Νομού Αττικής λογίζεται ως μια πόλη, καθώς και το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

2) Σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.enikonomia.gr