MY KTEO

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Η αργία που καταργήθηκε για τα σχολεία - Κανονικά το κουδούνι στις 30/1


Μία αργία λιγότερη μετρούν οι μαθητές στα σχολεία, καθώς υπάρχει μια που έχει πλέον καταργηθεί.

Το επόμενο τριήμερο για τα σχολεία είναι η Καθαρά Δευτέρα, στις 27 Φεβρουαρίου και όχι στις 30 Ιανουαρίου, ημερομηνία που εορτάζονται οι Τρεις Ιεράρχες: Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.

Για τους μαθητές η συγκεκριμένη σχολική αργία έχει καταργηθεί και πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις στις σχολικές μονάδες και στη συνέχεια κανονικά μαθήματα.

Η εγκύκλιος το 2021
Η περσινή εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, ανέφερε: «Mε απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν και σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για την προστασία από τον Covid-19 που προβλέπονται για τους ιερούς ναούς, δύναται αντιπροσωπεία μαθητών/τριών να παραστεί στον εκκλησιασμό του ιερού ναού της περιοχής που εδρεύει το σχολείο. Κατά τα λοιπά θα τηρηθεί το Ωρολόγιο Πρόγραμμα των μαθημάτων της ημέρας».

Προς το παρόν δεν έχει εκδοθεί κάποια νέα εγκύκλιος αλλά αναμένεται να ισχύσει και φέτος το ίδιο.

Υπενθυμίζεται ότι η σχολική αργία για την ημέρα των Τριών Ιεραρχών καταργήθηκε το 2020 με διάταξη που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τη διάταξη: «Η 30ή Ιανουαρίου κάθε έτους, ημέρα της θρησκευτικής των Τριών Ιεραρχών, παύει να συμπεριλαμβάνεται στις ημέρες σχολικής αργίας. Αποκαθίσταται ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμή των Μεγάλων αυτών Πατέρων αλλά και της Παιδείας, καθώς και των μετόχων της εκπαιδευτικής διαδικασίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκδηλώσεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν θρησκευτικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου των Μεγάλων Πατέρων και της εν γένι προσφοράς τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα. Η εν λόγω ρύθμιση καταλαμβάνει τόσο την Πρωτοβάθμια όσο και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση δημόσια και ιδιωτική, έτσι ώστε ο τρόπος εορτασμού της συγκεκριμένης θρησκευτικής και σχολικής εορτής να είναι καθολικός και ενιαίος».

Οι αργίες για τα σχολεία της Ελλάδας που ακολουθούν είναι οι εξής:
  • Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023 (Καθαρά Δευτέρα)
  • Δευτέρα 10 Απριλίου 2023 έως Παρασκευή 23 Απριλίου 2023 (Πάσχα)
  • Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 (Πρωτομαγιά)
  • Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023 (Αγίου Πνεύματος)



iEidiseis.gr