MY KTEO

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Κορωνοϊός – Εμβολιασμοί: Μόνο ένας στους τρεις δηλώνει πρόθυμος να κάνει 4η δόση


Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η πρόθεση του πληθυσμού να λάβει αναμνηστική δόση έναντι της COVID-19. Η δε κόπωση λόγω της πανδημίας φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την πρόθεση εμβολιασμού. Τη σχέση μεταξύ κόπωσης από την τριετή πανδημία αλλά και ψυχικής ανθεκτικότητας για την πρόθεση εμβολιασμού διερεύνησε μελέτη του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Vaccines.

Η συλλογή των δεδομένων της μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την υποψήφια διδάκτορα Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια Π.Ε., MSc), τις καθηγήτριες Δάφνη Καϊτελίδου και Παναγιώτα Σουρτζή, τον αναπληρωτή καθηγητή Θεόδωρο Κατσούλα, την επίκουρη καθηγήτρια Ολγα Σίσκου και τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2022 και αφορούσε 1.256 ενήλικες πλήρως εμβολιασμένους με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού. Το 69,4% είχε νοσήσει στο παρελθόν με COVID-19, το 84,2% είχε ήδη κάνει μία αναμνηστική δόση και το 78,2% είχε εκδηλώσει κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια λόγω του εμβολιασμού.

Το 34,1% λέει ναι, αλλά…
Μετά μια διετία διαδοχικών εμβολιασμών κατά της COVID-19, είναι λογικό να παρατηρείται κόπωση στον πληθυσμό, αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας.

Από τη μελέτη προέκυψε χαμηλή πρόθεση εμβολιασμού κατά της COVID-19 με αναμνηστική δόση. Ειδικότερα, σε ποσοστό 34,1% δήλωσαν πρόθυμοι να εμβολιαστούν με αναμνηστική δόση, 34,1% δήλωσαν αβέβαιοι και 31,8% ήταν απρόθυμοι. Καταγράφηκαν μέτρια επίπεδα κόπωσης λόγω της πανδημίας και ψυχικής ανθεκτικότητας στους συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, το σημαντικότερο εύρημα ήταν το γεγονός ότι η κόπωση λόγω της πανδημίας (ειδική κλίμακα burn out από την COVID-19 που μετράει τη συναισθηματική και φυσική κόπωση), επηρεάζει αρνητικά και την πρόθεση εμβολιασμού κατά της νόσου με μία αναμνηστική δόση. Ωστόσο τα άτομα που χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο ψυχικής ανθεκτικότητας μπορούν να αντισταθούν καλύτερα στις αρνητικές επιδράσεις που επιφέρει η κόπωση λόγω της πανδημίας. Φαίνεται λοιπόν ότι θετικές ψυχολογικές παράμετροι όπως η ψυχική ανθεκτικότητα μπορούν να επηρεάσουν θετικά τα άτομα, έτσι ώστε να προβούν σε θετικές ενέργειες.

Συγκρίνοντας την πρόθεση εμβολιασμού με μια αναμνηστική δόση στην παρούσα μελέτη με προγενέστερες μελέτες διαπιστώνουμε μια καθοδική πορεία, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει ανησυχία ιδιαίτερα στην περίπτωση των ευπαθών ομάδων και των ομάδων υψηλού κινδύνου να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης και προσθέτουν:

Μετά μια διετία περίπου διαδοχικών εμβολιασμών κατά της COVID-19 είναι λογικό να παρατηρείται εμβολιαστική κόπωση στον πληθυσμό και απροθυμία για τη λήψη μελλοντικών αναμνηστικών δόσεων. Αντιμετωπίζοντας την κόπωση αυτή και ενισχύοντας την ψυχική ανθεκτικότητα των ατόμων θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων. Η έγκυρη ενημέρωση του κοινού με έμφαση τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ο περιορισμός της διασποράς των ψευδών ειδήσεων και η διαμόρφωση κατάλληλων στρατηγικών διαχείρισης των πληροφοριών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των ατόμων στα εμβόλια όχι μόνο κατά της COVID-19 αλλά και γενικότερα.



kathimerini.gr