MY KTEO

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

«Άνιση εργασιακή μεταχείριση για τους εργαζόμενους του Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας»


Μέσα από το «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» και του «Ειδικού Προγράμματος Απασχόλησης 1.135 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας», εδώ και 6 χρόνια οι εργαζόμενοι του προγράμματος έχουν στελεχώσει θέσεις στο τομέα της Υγείας και έχουν αποκτήσει εργασιακή εμπειρία και εξειδίκευση πολύτιμη για τους φορείς και της δομές Υγείας.

Οι εργαζόμενοι αυτοί έχουν στελεχώσει τομείς με αυξημένες ανάγκες ειδικά μετά την έλευση της πανδημίας του covid και η παρουσία τους είναι άκρως απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του τομέα της υγείας.

Τα εργασιακά δικαιώματα των εν λόγω εργαζομένων τους καθιστούν σε μια συνθήκη εργαζομένων δύο ταχυτήτων σε σχέση με άλλους συναδέλφους τους αφού δεν δικαιούνται μια σειρά παροχών όπως είναι η μισθολογική ωρίμανση, τα οικογενειακά επιδόματα, το επίδομα παραμεθορίου, η αναγνώριση μεταπτυχιακών και διδακτορικών, η υπερωριακή απασχόληση και οι αμοιβαίες μετακινήσεις.

Η αδιάλειπτη εργασία τους για πάνω από έξη έτη θα έπρεπε να συνεπάγεται και την αντίστοιχη μισθολογική ωρίμανση αλλά στην περίπτωση τους οι απολαβές τους βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο από το 2017. Το ποσό που δεσμεύεται από την Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το εν λόγω πρόγραμμα και το οποίο είναι 60 εκ αφορά μισθολογικές δαπάνες για 4.000 εργαζόμενους ενώ οι εργαζόμενοι στην πραγματικότητα είναι περίπου κατά 25% λιγότεροι λόγω αποχωρήσεων και συνταξιοδοτήσεων άρα υπάρχει το κονδύλι για να καλυφθούν οι αυξήσεις στους μισθούς τους και να καλυφθεί το δίκαιο αίτημα τους. Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε να καλυφθεί και η υπερωριακή τους απασχόληση ειδικά όλο αυτό το διάστημα που οι εργαζόμενοι στο τομέα της υγείας έχουν υπερφορτωθεί με ώρες και όγκο εργασίας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξανόμενες ανάγκες για παροχές υγείας.

Στην ίδια λογική θα πρέπει να αναγνωριστούν και μισθολογικά τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά τους διπλώματα αλλά και να μπορούν σε περιπτώσεις πολύ σοβαρών λόγων να δύνανται να κάνουν αμοιβαίες μετακινήσεις ούτως ώστε να μην μένει ακάλυπτος κανένας φορέας υγείας που τους απασχολεί.

Η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή του Ειδικού Προγράμματος 4.000 Εργαζομένων στην Υγεία» με επιστολές της προς όλους τους αρμόδιους φορείς έχει θέσει τα προβλήματα τους αλλά δυστυχώς ουδείς δεν έχει ανταποκριθεί στα σοβαρά αιτήματα τους.

 

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Θα προχωρήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων στο «Ειδικό Πρόγραμμα Απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στον τομέα της Υγείας» ούτως ώστε να καλυφθούν οι μισθολογικές τους ωριμάνσεις, οι υπερωρίες τους και τα ακαδημαϊκά τους προσόντα καθώς και μια σειρά άλλων εργασιακών τους παροχών;