MY KTEO

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Μακροχρόνια άνεργοι: 550.000 δεν βρήκαν δουλειά το 2022 παρά την ανάπτυξη


Μπορεί η ανεργία να μειώνεται… στατιστικά, ωστόσο οι άνεργοι παραμένουν εξαιρετικά πολλοί και, κυρίως, αποκλεισμένοι.

Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Είναι όπως ο πληθωρισμός που… αποκλιμακώνεται (σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία είχαμε πτώση τιμών τον Δεκέμβριο στο Φυσικό Αέριο μετά την κούρσα του +600% από πέρυσι το καλοκαίρι), ενώ είχε γίνει η «βρόμικη» δουλειά με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια και, πλέον, οι αυξήσεις στα τρόφιμα τον Ιανουάριο κυμαίνονται από 15%-40%.

Έτσι και η στατιστική ανεργία εμφανίζεται να υποχωρεί, αλλά παραμένουν στο… ύψος τους οι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (νυν ΔΥΠΑ) άνεργοι…

Οι εγγεγραμμένο άνεργοι τον Δεκέμβριο έφθασαν το 1.079.203 άτομα, μόλις 21.000 λιγότεροι από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

Ουσιαστικά, τα στοιχεία της εγγεγραμμένης ανεργίας υπενθυμίζουν ότι η γιγάντια ανάπτυξη του 2022 (5,6% επί του ΑΕΠ) δεν μείωσε παρά ελάχιστα τον αριθμό των αναζητούντων εργασία.

Ή, καλύτερα, οι θέσεις εργασίας που δημιουργηθήκαν το 2022 αφορούσαν σε εποχικές (τουριστική σεζόν) ή προσωρινές και ευκαιριακές εργασίες.

Δουλειά 3 μηνών το 2022
Είναι αποκαλυπτικό εξάλλου ότι από τα 150.000 νέα παιδιά (απόφοιτοι και νεοεισερχόμενους την αγορά εργασίας) που υποχρεωτικά ασφαλίστηκαν στο νέο κεφαλαιοποιητικό επικουρικό ΤΕΚΑ το 2022, δηλώθηκαν εισφορές για περίοδο εργασίας μόλις 3 μηνών (μέσα επίπεδα). Τέτοιες θέσεις εργασίας δημιούργησε η ελληνική οικονομία τον περασμένο χρόνο της οικονομικής έκρηξης!

Παρατηρώντας τα στοιχεία από την ΔΥΠΑ, ο χαρακτήρας της ανεργίας παραμένει ρατσιστικός, ακραίος και εκδικητικός, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια:

- Οι 2 στους 3 άνεργοι είναι νέοι έως 44 ετών (687.407 άτομα) Αυτό σημαίνει ότι αφενός καταστρέφονται τα προσόντα και οι εξειδικεύσεις που απέκτησαν και αφετέρου υπονομεύουν την οικογενειακή τους προοπτική. Με τις σημαντικές επιπτώσεις στο Δημογραφικό που ήδη βλέπουμε.

- Το 84% των ανέργων είναι χαμηλών (τυπικών) προσόντων (μέχρι απόφοιτοι Λυκείου). Και αυτή η υστέρηση ουδόλως έχει διορθωθεί μέσα από τα προγράμματα κατάρτισης και εξειδίκευσης που αφειδώς πληρώνουν οι φορολογούμενοι (Έλληνες και Ευρωπαίοι) μέσω ΔΥΠΑ.

- Οι γυναίκες εξακολουθούν και βιώνουν πιο σκληρά την αγορά εργασίας με χαμηλότερες αμοιβές, επουσιώδη ανέλιξη, ενώ αποτελούν τις 2 από τους 3 εγγεγραμμένους στις λίστες ανεργίας.

- Οι μισοί άνεργοι είναι εγγεγραμμένοι στις λίστες ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 550.000 ανέργους που έψαχναν δουλειά πέρυσι δεν άνοιξε καμία «πόρτα», καίτοι είχαμε μεγάλη οικονομική μεγέθυνση και πολλές επιχειρήσεις δεν έβρισκαν εργαζόμενους.

- Μόλις το 23,5% των ανέργων (254.093) από το σύνολο των εγγεγραμμένων στην ΔΥΠΑ (1.079.202) λαμβάνει επίδομα ανεργίας.

- Αναδεικνύεται έτσι το θέμα της σύζευξης προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας καθώς:
α) Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και δεν αποτελούν κίνητρο απασχόλησης.
β) Τα προσόντα και οι ειδικότητες δεν παρακολουθούν τις τάσεις στην αγορά εργασίας και ούτε τα σχολεία και η ΔΥΠΑ προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα…
γ) Τα υψηλά ενοίκια δεν επιτρέπουν την γεωγραφική κινητικότητα σε αναζήτηση εργασίας (και κάλυψη της ζήτησης υπέρ της παραγωγικής ανάπτυξης).



iEidiseis.gr