MY KTEO

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

ΕΡΓΑΝΗ: 6 στους 10 εργαζόμενοι κάτω των 1.000 ευρώ


Οι τάσεις στην απασχόληση καταδεικνύουν τον… θάνατο του εμποράκου και το χάσμα μεταξύ μεσαίων στρωμάτων και υψηλών εισοδημάτων.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Ένας στους 4 εργαζόμενους εξακολουθεί να αμείβεται με λιγότερα χρήματα από τον βασικό μισθό, παρά το γεγονός ότι οι μισθωτοί έλαβαν το 2022 μέση αύξηση λίγο πάνω από το ύψος του πληθωρισμού με τον εισαγωγικό μισθό να διαμορφώνεται στα 713 ευρώ.

Σύμφωνα με την Ειδική Έκδοση του Συστήματος «Εργάνη» για την απασχόληση, το 2022 οι μέσες μηνιαίες (μεικτές) αποδοχές αυξήθηκαν κατά 12,4%, με τον μέσο πληθωρισμό να κινείται κοντά στο 10% (9,73%).

Κατ αυτόν τον τρόπο περίπου 255.000 εργαζόμενοι ξεπέρασαν το φράγμα των 700 ευρώ μεικτά το μήνα.

Ωστόσο το 20,57% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα εξακολουθεί να λαμβάνει μεικτά κάτω από 700 ευρώ, ενώ το 15% λαμβάνει κάτω από 500 ευρώ (336.400 εργαζόμενοι).

Παρά την αύξηση περί το 9,7% πέρυσι (από 650 ευρώ το μήνα στις 31/12/2021 στα 713 σήμερα), το 60% των εργαζομένων συνεχίζει και αμείβεται με μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ. Και αυτό είναι αποτέλεσμα της αναστολής ισχύος των 3ετιών.

Δηλαδή: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, οι μισθωτοί εμφανίζονται να παίρνουν κάπως καλύτερες αμοιβές, αλλά δεν… μετακινούνται αρκετά υψηλότερα οι μέσης αμοιβές. Οι οποίες και θα έδιναν προοπτική στον εργαζόμενο και μια κάποια ασφάλεια να αυτονομηθεί ώστε να κάνει οικογένεια (δημογραφικό πρόβλημα).

Ως προς τις νέες θέσεις εργασίας, η ελληνική οικονομία παρά την εκρηκτική αύξηση το 2022 κατά περίπου 5,4%, δεν έκανε μεγάλη διαφορά. Δημιούργησε μεν 85.989 νέες θέσεις απασχόλησης (θετικό ισοζύγιο), αν και προστέθηκαν 150.000 νέο-προσλαμβανόμενοι στην αγορά εργασίας (σ.σ. με τους παλιότερους είτε να συνταξιοδοτούνται είτε να περνούν στην ανεργία).

Το εντυπωσιακό όμως είναι η… συσσώρευση της απασχόλησης στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Όσες εταιρείες απασχολούν 36 άτομα και πάνω δημιούργησαν 108.983 νέες θέσεις εργασίας (συν 999 θέσεις οι επιχειρήσεις από 20 έως 35 άτομα).

Σούπερ Μάρκετ εναντίον μπακάλικων…

Αντιθέτως, υποχώρησε η απασχόληση στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Το στοιχείο αίτιο δείχνει ότι υποχωρεί ο τζίρος και ο κύκλος εργασιών των ΜΜΕ και ατομικών επιχειρήσεις υπέρ των μεγαλυτέρων.

Από μόνο του αυτό το στοιχείο οδηγεί σε τάσεις βελτίωσης των αποδοχών των απασχολουμένων και σχετικής τήρησης της εργατικής νομοθεσίας. Ωστόσο καταδεικνύει και το χάσμα μεταξύ μεσαίων στρωμάτων και μεγάλου πλούτου. Ας πούμε:

Σούπερ Μάρκετ εναντίον μπακάλικων, μεγάλων κλινικών σε βάρος μικρών διαγνωστικών κέντρων, πολυτελών ξενοδοχείων σε αντιδιαστολή με τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.ο.κ.

Κυρίως όμως δείχνει:
  • τις επιπτώσεις που είχε η οικονομική και ενεργειακή κρίση (τιμές ρεύματος) στις μικρές επιχειρήσεις,
  • τα προβλήματα από την απουσία τραπεζικού δανεισμού (επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων κίνησης) στις ΜΜΕ,
  • τον μονοδιάστατο προσανατολισμό του Ταμείου Ανάκαμψης στις μεγάλες επιχειρήσεις και, κυρίως,
  • την απουσία κλαδικής-βιομηχανικής-βιοτεχνικής πολιτικής στήριξης της εγχώριας παραγωγής, κυρίως δε στο δευτερογενή τομέα (μεταποίηση), όπου δίνονται και καλύτερες αμοιβές.



iEidiseis.gr