MY KTEO

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Ασφαλιστικό: 7 κρυφοί παράγοντες που μειώνουν τις συντάξεις


Οι παγίδες που κρύβονται και μειώνουν τις συντάξεις των ασφαλισμένων.
    
Γράφει ο Χρήστος Μέγας

Η ανεργία, οι χαμηλές αμοιβές, η εργασιακή ανασφάλεια, αλλά και οι χαμηλοί τζίροι στις ατομικές και μικρές επιχειρήσεις προσανατολίζουν πολλούς ασφαλισμένους, μισθωτούς και ελευθέρους επαγγελματίες, στην συνταξιοδότηση.

Ωστόσο, η… καταφυγή στην «ασφάλεια» του ΕΦΚΑ κρύβει και ορισμένες παγίδες. Τις οποίες, ενδεχομένως και λόγου του άγχους απόδρασης από την καθημερινή μάχη της επιβίωσης, να μην λαμβάνονται υπόψη.

Ιδού μερικά εμπόδια που μπορεί να μειώσουν τις αποδοχές εφ όρου ζωής (δεν μπορούν δηλαδή να διορθωθούν στην πορεία του χρόνου):

1.Ένας παράγοντας που μειώνει τις σύνταξες είναι ακριβώς η… παγίδα των πλασματικών. Σε πολλές περιπτώσεις ότι κερδίζει ο ασφαλισμένος από το μεγαλύτερο κλάσμα της ανταπόδοσης (π.χ. 50,01% για 40 χρόνια ασφάλισης), το χάνει από την χαμηλότερη βάση αναφοράς (μικρότερο συντάξιμο μισθό). Και αυτό γιατί τα πλασματικά αναγνωρίζονται με τον μισθό (ή την ασφαλιστική κλάση) του προηγούμενου της αίτησης αναγνώρισης μήνα. Παράλληλα, πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν ένα μήνα χαμήλωνα αμοιβών προκειμένου να γλιτώσουν τα ακριβά ασφάλιστρα. Αυτό όμως μειώνει τον μέσο συντάξιμο μισθό…

2.Η Μερική απασχόληση (παρτ ταμ) που έχει κυριεύσει πάνω από 1 στους 3 εργαζόμενους τα τελευταία χρόνια είναι ένας ακόμη λόγος φαλκίδευσης της σύνταξης. Χαμηλότερος μισθός ασφάλισης (λόγω λιγότερων ωρών απασχόλησης) σημαίνει μικρότερη σύνταξη.

3.Τα έτη ασφάλισης μετά το 2010, στο βαθμό που οι αποδοχές καταποντίστηκαν, οδηγούν σε μείωση των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης η περικοπή των Δώρων στο δημόσιε και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα φαλκιδεύει τη σύνταξη.

4.Οι αναπηρικές συντάξεις, ειδικά όσες έχουν ποσοστά αναπηρίας κάτω του 80%, οδηγούν σε μείωση της εθνικής σύνταξης (κατά 25% για ποσοστά αναπηρίας 67%-79,99% και 50% για αναπηρία 50,01% έως 66,99%).

5.Η συνταξιοδότηση με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης (και μέχρι τα 15 που επιτρέπεται) σημαίνει μείον 8,2 ευρώ για κάθε έτος στην εθνική σύναξη και μείον 41,3 ευρώ για συνταξιοδότηση με 15 έτη αντί για 20.

6.Η πρόωρη σύνταξη με λιγότερα από 40 έτη (35 στα Βαρέα) συνεπάγεται μείον 6% για κάθε χρόνο μέχρι την πλήρη και συνολικά μείον 30% επί της εθνικής σύνταξης (-124 ευρώ για περισσότερα από 20 χρόνια ασφάλισης).

7.Τέλος η «έξοδος» με ανήλικα και 18,4 έτη (ίσχυε για θεμελίωση την περίοδο 2010-12, αλλά γίνεται ακόμη χρήση) σημαίνει μείωση έως 30% στην εθνική σύνταξη (αν η θεμελίωση έγινε με ανήλικο και 5.500 ένσημα στο 50ό έτος το 2010, στο 52ο το 2011 και το 55ο το 2012).



iEidiseis.gr