MY KTEO

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Καταπατημένα ακίνητα: Με έκπτωση έως 80% η εξαγορά - Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι


Με έκπτωση της τάξης του 80% θα μπορούν να αποκτήσουν τα ακίνητά τους που βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις περίπου 70.000 ιδιοκτήτες, όπως προβλέπεται σε σχέδιο νόμου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η βασική προϋπόθεση είναι οι ιδιοκτήτες να διαθέτουν τα ακίνητα αυτά για τουλάχιστον 30 χρόνια, αλλά και να μπορούν αν το αποδείξουν.

Το ποσό θα μπορείτε να καταβάλλεται είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10%, είτε σε 60 δόσεις των τουλάχιστον 100 ευρώ.

Τα ακίνητα με δικαίωμα εξαγοράς
Όπως προβλέπεται, δικαίωμα εξαγοράς παρέχεται:
  • Για όσα δημόσια ακίνητα κατέχονται επί μια 30ετία χωρίς διακοπή και αποδεικνύεται η χρησικτησία. Στην περίπτωση που υφίσταται κτίσμα αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένο μέχρι τις 31/12/1991.
  • Όσα ακίνητα κατέχονται επί μία 40ετία και ασκούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό, τη βιοτεχνία και τη βιομηχανία με τη χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές. Ωστόσο, τα κτίσματα θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί μέχρι τις 31/12/1981.
Βάση η αντικειμενική αξία
Ως τίμημα εξαγοράς ορίζεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου με προσαύξηση 25% εάν υπάρχει κτίσμα και σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος ο υπολογισμός γίνεται βάσει συγκριτικών στοιχείων. Αν το κτίσμα έχει ανεγερθεί από το Δημόσιο καταβάλλεται το διπλάσιο ποσό του τιμήματος.

Στην περίπτωση που ο αιτών προβαίνει στην εξόφληση του τιμήματος εξαγοράς, εντός ενός (1) μηνός από την κοινοποίηση σε αυτόν του πιστοποιητικού αποδοχής υποβάλλει αποδεικτικό εξόφλησης στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία. Σε 15 μέρες το πολύ εκδίδεται η απόφαση εξαγοράς και μεταγράφεται στο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Αν ο αιτών ζητήσει εξόφληση με δόσεις, εντός 1 μηνός από την εξόφληση της τελευταίας δόσης, υποβάλλει το αποδεικτικό εξόφλησης στην οικεία Κτηματική Υπηρεσία για να λάβει σε 15 μέρες την απόφαση εξαγοράς προκειμένου να ολοκληρωθεί η μεταγραφή.

Οι εκπτώσεις
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου προβλέπονται οι εξής εκπτώσεις:
  • 1% ανά έτος κατοχής μετά την πάροδο 30 και 40 ετών με ανώτατο όριο 50% στο ποσό του τιμήματος εξαγοράς.
  • 30% εάν ο αιτών είναι άτομο με αναπηρία με ποσοστό πάνω από 80% ή φιλοξενεί πρόσωπα περισσότερο από ένα έτος και έχει ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 60.000 ευρώ.
  • 20%, εάν είναι άτομο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 18.000 ευρώ ή 24.000 ευρώ οικογενειακό εισόδημα.
  • 20% για παλλινοστούντες ομογενής, που έχουν εγγραφεί στα μητρώα ή τα δημοτολόγια δήμου ή είναι μόνιμος κάτοικος παραμεθόριων περιοχών (ν. 1892/1990).
  • 20% εάν είναι πολύτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ ή 80.000 οικογενειακό.
  • 15% εάν είναι τρίτεκνος με ετήσιο ατομικό εισόδημα 25.000 ευρώ ή 40.000 οικογενειακό.
  • 15% για μακροχρόνια άνεργους.
  • 20% για δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
  • 15% εάν εντός του ακινήτου υπάρχει κτίσμα που αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία για τον αιτούντα.
Προβλέπεται η έκπτωση 50%, σε περίπτωση που ο αιτών έχει αναγραφεί κύριος του δημοσίου ακινήτου στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει ακόμη παρέλθει η προθεσμία για την άσκηση.

Πότε δεν είναι δυνατή η εξαγορά δημοσίου ακινήτου
Δεν είναι δυνατή η εξαγορά δημοσίου ακινήτου, εφόσον συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημόσιου συμφέροντος όπως εθνικής άμυνας, δημόσιας ασφάλειας, δημόσιας υγείας, χωροταξικού ή πολεοδομικού σχεδιασμού ή άλλης αιτιολογημένης κρατικής ανάγκης.



iEidiseis.gr