MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Το 98% των περιστατικών βίας σε θρησκευτικούς χώρους, στην Ελλάδα, έγιναν σε βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας


Συνολικά, για το 2021 καταγράφηκαν τριακόσια εβδομήντα οκτώ περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας. Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας του Υπ. Παιδείας.

Η καταγραφή για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα, εκδίδεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, διαδικασία που ξεκίνησε από το 2015. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Καλαντζής, Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων «η Έκθεση αυτή στοχεύει να παρουσιάσει έγκυρα, αξιόπιστα και ακριβή στοιχεία, τα οποία προήλθαν από την ανάπτυξη ενός συνδυαστικού δικτύου πληροφόρησης που τελεί υπό την εποπτεία του τμήματος Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων, το οποίο αφιερώνει μεγάλο μέρος της δράσης του στην ενδελεχή συγκέντρωση, καταγραφή και κατάταξη περιστατικών εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, ανατρέχοντας σε ποικίλες πηγές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».

Το περιεχόμενο της Έκθεσης.
Στο Εισαγωγικό μέρος της Έκθεσης παρουσιάζεται το ιστορικό και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων, καθώς και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ελλάδα, με ειδική αναφορά στην ανέγερση και λειτουργία λατρευτικών χώρων. Ακολούθως, γίνεται αναφορά στο Δίκτυο καταγραφής περιστατικών, προσδιορίζονται τα είδη χώρων θρησκευτικής σημασίας που ελήφθησαν υπόψη και παρατίθεται κατάλογος με τους συνεργαζόμενους θρησκευτικούς και κρατικούς φορείς. Στο δεύτερο μέρος παρατίθενται τα πάσης φύσεως περιστατικά σε βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, τα οποία περιήλθαν σε γνώση της Υπηρεσίας, ανά θρησκευτική κοινότητα, συνοδευόμενα από ιστορικά, νομικά και στατιστικά στοιχεία κατά περίπτωση.

Συνολικά, για το έτος 2021 καταγράφηκαν τριακόσια εβδομήντα οκτώ (378) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, κατανεμόμενα ανά θρήσκευμα ως ακολούθως: Χριστιανισμός: τριακόσια εβδομήντα τρία (373) περιστατικά πάσης φύσεως (βανδαλισμοί, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, συλήσεις τάφων, εμπρησμοί και λοιπές βεβηλώσεις).

Ειδικότερα: Ορθόδοξη Εκκλησία: Τριακόσια εβδομήντα (370) περιστατικά ήτοι το 97,89% επί του συνόλου. Γνησίοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί (Γ.Ο.Χ.): Τρία (3) περιστατικά ήτοι το 0,79% επί του συνόλου. Ιουδαϊσμός: τρία (3) περιστατικά ρατσιστικού/αντισημιτικού χαρακτήρα, ήτοι το 0,79% επί του συνόλου. Μουσουλμανισμός: δύο (2) περιστατικά, ήτοι το 0,53% επί του συνόλου. Δεν αναφέρθηκαν περιστατικά σε βάρος χώρων άλλων θρησκευμάτων. Στο τρίτο μέρος ) ακολουθεί γεωγραφική και στατιστική απεικόνιση των δεδομένων υπό μορφή χαρτών και γραφημάτων, με αποτύπωση: α) της γεωγραφικής κατανομής των περιστατικών στην Επικράτεια ανά Θρήσκευμα, β) της γεωγραφικής κατανομής του συνόλου των καταγεγραμμένων περιστατικών ανά Περιφέρεια, γ) της χρονολογικής κατανομής των περιστατικών ανά μήνα, δ) των εξιχνιασθέντων και μη εξιχνιασθέντων περιστατικών.

Σχετικά με την έκθεση ο γενικός γραμματέας κ. Καλατζής τονίζει ότι: περιλαμβάνει πλούτο πληροφοριών σχετικά με τη νομοθεσία περί θρησκευτικών ελευθεριών της χώρας αλλά και ιστορικά στοιχεία για τις θρησκευτικές κοινότητές που υπάρχουν σε αυτήν. Μεταφράζεται στην αγγλική γλώσσα, ώστε να είναι προσβάσιμη και σε μη ελληνόφωνο κοινό, ενώ τόσο το ελληνικό όσο και το αγγλικό κείμενο δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Συνεπώς, ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα έγκυρο, πλούσιο και κατατοπιστικό υλικό για τα περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας που συνέβησαν στη χώρα μας κάθε έτος αλλά, ταυτόχρονα, μπορεί να σχηματίσει σφαιρική άποψη για τη γενικότερη πολιτική της Ελλάδας στον τομέα των θρησκευμάτων. Η Ελλάδα, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, εγγυάται και προστατεύει με τρόπο αποτελεσματικό την θρησκευτική ελευθερία όλων των πολιτών της αλλά και όλων όσοι διαβιούν στο έδαφός της καθώς και το δικαίωμα του μη θρησκεύεσθαι για όσους το επιλέγουν.



iEidiseis.gr