MY KTEO

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

9 κοινά λάθη στη γλώσσα του σώματος που μπορούν να βλάψουν την κοινωνική σου ζωή


Καμπουριάζεις προκειμένου να περάσεις απαρατήρητη, παίζεις με τα μαλλιά σου ή δεν μπορείς να κοιτάξεις για ώρα κάποιον στα μάτια; 

Η επιτυχής επικοινωνία δεν εξαρτάται μόνο από την επιλογή λέξεων. Ένα σημαντικό μέρος από όλα όσα θέλεις να επικοινωνήσεις μεταφέρονται μέσω της γλώσσας του σώματός σου. Επομένως, μια τέλεια ομιλία δεν θα κάνει τη σωστή εντύπωση εάν κάνεις λάθη στη μη λεκτική επικοινωνία.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρες 9 χαρακτηριστικά παραδείγματα λαθών στη γλώσσα του σώματος που πρέπει να εξαλείψεις μια για πάντα.

1. Slouching
Το slouching μπορεί να είναι σημάδι κοινωνικού άγχους. Σημαίνει ότι ασυναίσθητα μπορεί να επιδιώκεις να προστατεύσεις τον εαυτό σου καμπουριάζοντας και χαμηλώνοντας το βλέμμα προκειμένου να είσαι λιγότερο ορατή.

Προσπάθησε να ισιώσεις την πλάτη σου και να χαμηλώσεις τους ώμους σου έτσι ώστε να φαίνεσαι σίγουρη για τον εαυτό σου και να φαίνεσαι η δυναμική γυναίκα που είσαι αλλά και καμουφλάρεις.

2. Χειρονομίες όπως το να παίζεις με τα μαλλιά σου
Φαντάσου τον εαυτό σου στη θέση του συνομιλητή σου και κάνε εικόνα τι εντύπωση παίρνει όταν παίζεις με τα μαλλιά σου. Αυτή η αμήχανη χειρονομία μπορεί συχνά να εκλαμβάνεται ως πλήξη και οι άνθρωποι μπορεί να έχουν την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεσαι για τη συζήτηση. Μπορεί επίσης να φαίνεσαι νευρική ή ανήσυχη. Επιπλέον, οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις αποσπούν την προσοχή από την ουσία των όσων λες και δυσκολεύουν τους άλλους να επικεντρωθούν στα λεγόμενά σου.

Προσπάθησε να ελέγχεις τις κινήσεις σου και σταμάτα να παίζεις με τα μαλλιά σου, να κουνάς νευρικά τα πόδια σου ή να αγγίζεις συνεχώς το πρόσωπο και το λαιμό σου.

3. Αποτυχία διατήρησης οπτικής επαφής
Εάν δεν θέλεις να φαίνεσαι υπερβολικά συνεσταλμένη ή αναξιόπιστη, βεβαιώσου ότι διατηρείς το σωστό επίπεδο οπτικής επαφής. Το να κοιτάς κάτω δίνει την εντύπωση αδυναμίας και αναποφασιστικότητας. Κοίταξε στα μάτια τον άλλον κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Εάν μιλάς με πολλά άτομα ή εκφωνείς μια ομιλία μπροστά σε πλήθος, προσπάθησε να κοιτάς κάθε άτομο με τη σειρά, έτσι ώστε κανείς να μην αισθάνεται ότι περισσεύει.

Ωστόσο, μην κοιτάς στα μάτια κάποιον για πολλή ώρα. Μπορεί να φαίνεσαι επιθετική ή εχθρική με τους άλλους. Είναι καλύτερα να διακόπτεις την οπτική επαφή κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Εξασκήσου στην καλή οπτική επαφή και θα φαίνεσαι πιο αξιόπιστη και σίγουρη για τον εαυτό σου.

4. Σταυρώνοντας τα χέρια και/ή τα πόδια
Τα σταυρωμένα χέρια μπορεί να δείχνουν μια ασυνείδητη επιθυμία να απομακρυνθείς από τον συνομιλητή. Αυτή η θέση των χεριών δίνει την εντύπωση ότι δεν θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί του, ότι είσαι αγενής ακόμα και εχθρική. Τα σταυρωμένα πόδια μπορεί να ερμηνευτούν με τον ίδιο τρόπο.

Άφησε τα άκρα σου να χαλαρώσουν για να δώσεις την εντύπωση ενός πιο ανοιχτού ανθρώπου. Άφησε τα χέρια σου να βρίσκονται ελεύθερα στο τραπέζι ή στην καρέκλα. Μην κάθεσαι σταυροπόδι εάν τα πόδια σου είναι ορατά στους άλλους. Με αυτό τον τρόπο θα δείξεις πως είσαι ανοιχτή στην κουβέντα τόσο όσο χρειάζεται.

5. Ανοιχτά πόδια
Μπορεί να κάνουμε διάφορες υποσυνείδητες κινήσεις για να ηρεμήσουμε. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα όταν τυλίγουν τα πόδια τους γύρω από τα πόδια μιας καρέκλας. Μερικοί χαϊδεύουν τους μηρούς τους ή ισιώνουν τα ρούχα τους.

Η στάση με τα πόδια ανοιχτά μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις, αλλά δεν κολακεύει καθόλου. Μπορεί να φαίνεσαι αδύναμη και αβέβαιη για τον εαυτό σου. Για να απαλλαγείς από τέτοιες στάσεις πρέπει να μάθεις τι πραγματικά σε κάνει να νιώθεις άβολα και να προσπαθήσεις να εξαλείψεις αυτούς τους παράγοντες.

6. Το να κάθεσαι στην άκρη ενός καθίσματος
Αν κάθεσαι στην άκρη μιας καρέκλας, νιώθεις άβολα και φαίνεσαι ανασφαλής. Γείρε πίσω και χαλάρωσε το σώμα σου, ισιώνοντας την πλάτη σου. Αυτό θα δείξει στους άλλους ότι αισθάνεσαι άνετη και σίγουρη για τον εαυτό σου.

7. Κοιτάζοντας συνεχώς ένα ρολόι ή ένα τηλέφωνο
Δεν χρειάζεται να κοιτάς συνεχώς το ρολόι σου ή να ελέγχεις το τηλέφωνό σου κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας. Οι άνθρωποι που σε περιβάλλουν θα αισθανθούν ότι τους παραμελείς και πως ανυπομονείς να συνεχίσεις με πιο σημαντικά πράγματα.

Εάν φοβάσαι να χάσεις μια σημαντική κλήση ή μήνυμα, πες το με ευγένεια στον άλλον. Αξίζει επίσης να ενημερώσεις με ευγένεια αν χρειαστεί να φύγεις, χωρίς όμως να κοιτάς το ρολόι σου αλλά βάζοντας μία διακριτική υπενθύμιση με δόνηση.

8. Χτυπώντας ρυθμικά τα δάχτυλα στο τραπέζι ή κουνώντας νευρικά τα πόδια
Το να χτυπάς ρυθμικά τα δάχτυλά σου στο τραπέζι ή τα κουνάς νευρικά πόδια σου θα προκαλέσει σίγουρα αποδοκιμασία από τους γύρω σου καθώς θα φαίνεσαι ως ένα βαριεστημένο ή ανήσυχο άτομο που ανυπομονεί να τελειώσει τη συζήτηση. Επίσης, μπορεί να φαίνεται ότι δεν ακούς τα λόγια του συνομιλητή σου. Ειδικά το νευρικό κούνημα του ποδιού θα σε κάνει να φαίνεσαι νευρική και ανασφαλής.

9. Μορφασμούς με τα... μάτια
Εάν στρέφεις τα μάτια σου προς τα πάνω κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, μπορεί να θεωρηθεί ως σημάδι δυσπιστίας, εκνευρισμού και αηδίας. Αυτή η κίνηση των ματιών μπορεί να απωθήσει ακόμα και τον πιο υπομονετικό άνθρωπο. Αυτή η συνήθεια μπορεί να φέρει σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική σου ζωή καθώς οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι δεν τους εκτιμάς καθόλου.