MY KTEO

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Aντικαπνιστικός νόμος: Οι δύο αλλαγές που θα φέρουν τα πάνω – κάτω

 


Να κλείσει τα «παράθυρα» της αντικαπνιστικής νομοθεσίας που «βαπτίζουν» τους εσωτερικούς χώρους ως υπαίθριους θα επιχειρήσει το πρώτο τρίμηνο του 2023 το Υπουργείο Υγείας.

 Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», το Υπουργείο Υγείας θα επικαιροποιήσει το νόμο κατά του καπνίσματος σε δυο βασικές κατευθύνσεις.

 Πρώτη κατεύθυνση:

Ακριβέστερη περιγραφή χώρων όπου απαγορεύεται κάπνισμα, με ενδεχόμενη διεύρυνσή τους.

 Δεύτερη κατεύθυνση:

Επαναπροσδιορισμός των καπνικών προϊόντων των οποίων η χρήση απαγορεύεται σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα νέα προϊόντα που κυκλοφορούν.

 Η γενική Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε πως τα «κενά» έχουν να κάνουν κυρίως με τον προσδιορισμό των χώρων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα και κυρίως ποιοι θεωρούνται υπαίθριοι στα καταστήματα εστίασης, ειδικά όταν αυτά κλείνονται με σκέπαστρα, πλεξιγκλας και άλλα προστατευτικά.

 

Σύμφωνα με τον προηγούμενο νόμο, το κάπνισμα επιτρέπεται σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων μόνον όταν είναι περιμετρικά ανοιχτοί σε δυο πλευρές τουλάχιστον και δεν είναι στεγασμένοι.

 

 

Αν και έχει γίνει προσπάθεια με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους να γίνει πιο λεπτομερής περιγραφή του υπαίθριου χώρου οι διαφορές είναι δυσδιάκριτες και δυσκολεύουν το έργο των ελέγχων.

 

Θα πρέπει να προσδιοριστεί ακριβώς τι ισχύει για όλα τα καπνικά προϊόντα