MY KTEO

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

ΟΛΝΕ: Ένα ταξίδι στον χρόνο στον χρόνο αποτέλεσε η παρουσίαση του λευκώματος του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημητούλη με τίτλο: «Arthur Lukis Mansell - Στα ίχνη ενός Άγγλου υδρογράφου»


Την Χαλκίδα αλλιώς είδαν μεταξύ άλλων, όσοι παρευρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου της  Π.Ε. Εύβοιας, στη Χαλκίδα και παρακολούθησαν την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου – λευκώματος του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημητούλη με τίτλο: «Arthur Lukis Mansell - Στα ίχνη ενός Άγγλου υδρογράφου», που έχει εκδώσει ο ΟΛΝΕ.

Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από τα μάτια του Arthur Lukis Mansell, αλλά και του χαλκιδέου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δημητούλη είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι έδωσαν το «παρών» στην ξεχωριστή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Οργανισμός Λιμένων Εύβοιας (ΟΛΝΕ).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΝΕ Χαράλαμπος Μανιάτης, που είχε και ρόλο συντονιστή της εκδήλωσης, μίλησε για την απόφαση του Οργανισμού να αναλάβει την έκδοση του βιβλίου αλλά κα την ιστορική, πνευματική και πολιτιστική αξία του.

Οι ομιλητές Γεώργιος Γιακουμάκης, Ναύαρχος ε.α. και Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ και Σούλα Παπαγεωργοπούλου, φιλόλογος – διδάκτωρ φιλολογίας αναφέρθηκαν στο έργο του Arthur Lukis Mansell, ο οποίος πραγματοποίησε εκτεταμένες χαρτογραφήσεις του Ευβοϊκού κόλπου, των περισσοτέρων ελληνικών νησιών, ακτών και λιμένων, αλλά και της ευρύτερης ανατολικής Μεσογείου.

Για την προσπάθειά του να αναδείξει σημαντικές προσωπικότητες που καθόρισαν την ιστορία της Χαλκίδας, αλλά που έμειναν για πολλά χρόνια άγνωστες, μίλησε συγγραφέας του βιβλίου-λευκώματος Κωνσταντίνος Δημητούλης. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο έργο του Άγγλου Ναυάρχου Arthur Lukis Mansell, που επέλεξε να περάσει τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Χαλκίδα και να ασχοληθεί επιστημονικά με αυτήν. Αλλά που οι τοπικοί φορείς δεν τον τίμησαν όπως του έπρεπε. Απόδειξη σύμφωνα με τον κ. Δημητούλη ότι ο τάφος του βρίσκεται υποβαθμισμένος στο παλιό κοιμητήριο της Χαλκίδας.

Ξεχωριστή στιγμή της εκδήλωσης ήταν όταν ο εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΝ, πλοίαρχος και διοικητής της Υδρογραφικής Υπηρεσίας Π.Ν. Δ. Ευσταθίου, παρέδωσε στον Κωνσταντίνο Δημητούλη και στον πρόεδρο του ΟΛΝΕ Σπύρο Γεροντίτη δύο συλλεκτικούς χάρτες που έχει στην κατοχή του το Πολεμικό Ναυτικό.

Εδώ να σημειωθεί ότι το «παρών» ανάμεσα σε άλλους έδωσαν οι βουλευτές Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης και Σπύρος Πνευματικός, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Χαλκιδέων Δήμητρα Σακελλαράκη, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Σέρρας, Κώστας Καρβούνης και Λευτέρης Λειβαδίτης, η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Αναστασία Μακαρώνα-Ψυχογυίου, οι πρώην βουλευτές Εύβοιας Άγγελος Πνευματικός και Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, ο πρώην δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, οι πρόεδροι του ΤΕΕ Εύβοιας Κώστας Λάππας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Κοτρογιάννης, του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας Δημήτρης Γκίκας, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εύβοιας Ηλίας Θαλάσσης, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη, του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας Λάμπρος Γιαννούχος, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Εύβοιας Γιάννης Μαραγκός, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και της εκκλησίας κ.α.