MY KTEO

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ποιοι θα επιδοτηθούν για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη;


Η δημοσίευση του προγράμματος για την επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στη στέγη ή στην ταράτσα τους και να μετατραπούν έτσι από καταναλωτές σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αναβάλλεται από εβδομάδα σε εβδομάδα με αποτέλεσμα στην αγορά να δημιουργείται αναστάτωση.

Τοποθετήσεις αναβάλλονται, καθώς οι πελάτες περιμένουν να ενημερωθούν για τα κριτήρια επιδότησης όπως και το ύψος της, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται ανεκτέλεστο υπόλοιπο. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι μόλις ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι το πολύ μεγάλο… μποτιλιάρισμα στις εταιρείες και τους επαγγελματίες με εξειδίκευση στην μελέτη και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση του εξαιρετικά φιλόδοξου προγράμματος με προϋπολογισμό περίπου 700 εκατ. ευρώ και στόχο την εγκατάσταση περίπου 250.000 φωτοβολταϊκών; Πρώτον διότι υπάρχει έντονος προβληματισμός για το αν το πρόγραμμα θα καταλήξει να διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες αντί να τις περιορίζει και δεύτερον διότι είναι πολύ πιθανό το μεγαλύτερο κομμάτι του κατασκευαστικού έργου να καταλήξει σε μονοκατοικίες ανά την χώρα και όχι σε πολυκατοικίες όπου δεν είναι εύκολο να υπάρξει συμφωνία για την τοποθέτηση και την εκμετάλλευση του φωτοβολταϊκού.

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά στον μηχανισμό επιλογής των δικαιούχων. Αν υπερισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια, υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχθούν δικαιούχοι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να εκτελέσουν. Το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται και στο εξοικονομώ αλλά και στο αλλάζω συσκευή.

Μάλιστα, ο πληθωριστικός κλοιός επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα καθώς και με την αύξηση των επιτοκίων, το κόστος χρηματοδότησης των νοικοκυριών γίνεται μεγαλύτερο ενώ λογικό είναι και οι τράπεζες να καθίστανται πιο επιφυλακτικές στο να χρηματοδοτήσουν τα μικρότερα βαλάντια.

Αν από την άλλη βγουν από τη μέση τα εισοδηματικά κριτήρια, πόροι 700 εκατ. ευρώ θα φτάσουν τελικώς στους έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα και όχι σε αυτούς που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης. Το πιθανότερο είναι ότι η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με τα συνδυαστικά κριτήρια που εφαρμόστηκαν και για το αλλάζω συσκευή ώστε οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα ναι μεν να μπορούν να καταστούν δικαιούχοι αλλά να διασφαλίζουν μικρότερο ποσοστό επιδότησης σε σχέση με τα κατώτερα εισοδηματικά κλιμάκια.



moneyrewie.gr