MY KTEO

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών σχεδιάζει η κυβέρνηση


Νέες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους εργοδότες και τους μισθωτούς σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα μείωση παρέπεμψε σε ανακοινώσεις στην προεκλογική περίοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μειώσεις οι οποίες εξετάζονται είναι δύο:
  • Η κατάργηση της εισφοράς των 10 ευρώ/μήνα υπέρ της ανεργίας από το 2023, η οποία καταβάλλεται από τους ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Η περαιτέρω μείωση των εισφορών κατά 2% - 3% σε βάθος 4ετίας σε συνάρτηση με την πλήρη εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αρχής γενομένης από το 2023, εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ στις προσεχείς εκλογές.
Κατά τη διάρκεια των ετών 2019 - 2022 η κυβέρνηση μείωσε κατά 4,4 μονάδες τις εισφορές για τους μισθωτούς, έναντι 5 μονάδων που είχε δεσμευθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της.

Οι 0,6 μονάδες που υπολείπονται μέχρι την εκπλήρωση του σχετικού στόχου δεν θα πρέπει να αποκλείεται να αφαιρεθούν από το ασφαλιστικό πακέτο των μισθωτών εντός του 2023 (πριν από τις εκλογές).

Στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο μείωσης των εισφορών κατά 2% - 3% από το 2024 και μετά. Οπως και το 2019 - 2022, η μείωση θα αφορά τόσο τις εργατικές όσο και τις εργοδοτικές εισφορές, οδηγώντας σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών και της ρευστότητας των επιχειρηματιών.

Ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πάντως, έχει συνδεθεί ρητά από την κυβέρνηση με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.



newsbomb.gr