MY KTEO

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023

Ο ΟΑΕΔ κόβει τα επιδόματα απασχόλησης παρά την ανεργία


Παρά το ότι έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία (11,4%) διπλάσια από την ΕΕ, οι περικοπές συνεχίζονται και στον ΟΑΕΔ.

Το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2023 έχει ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό, αλλά ακόμη δεν έχει αποκαλυφθεί από πού θα… βγει. Δεν φάνηκε το κοινωνικό αποτύπωμα που θα αφήσει…

Με δεδομένο μάλιστα ότι το νέο χρόνο θα έχουμε οικονομική στασιμότητα (μεγέθυνση μικρότερη της μονάδας) και υψηλό πληθωρισμό (ίσως πάνω από το 4%), είναι προφανές ότι δεν μπορεί το πρωτογενές πλεόνασμα να προέρθει από τα πρόσθετα έσοδα της… ανάπτυξης. Άρα θα έχουμε μεγάλες περικοπές δαπανών. Ήδη καταγράφεται αυτό στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Αλλά οι περικοπές επεκτείνονται και στον τομέα της απασχόλησης. Στο νέο προϋπολογισμό προβλέπεται μειωμένο κονδύλιο για την απασχόληση κατά 280 εκ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, παρά τις θριαμβολογίες για τις αναπτυξιακές «πρωτιές», η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας νέων πτυχιούχων (17%) μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, τριπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,2%), τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία (11,4%) διπλάσια από την ΕΕ, την πρώτη θέση στην ανεργία γυναικών (14,7%) και τη δεύτερη θέση στην ανεργία των νέων (31,3%) και των μακροχρόνια ανέργων (63,5%) .

Μένουν μόνο τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) τα οποία, ωστόσο, αφορούν το μόλις 10%-18% των ανέργων (αναλόγως της χρονικής συγκυρίας, όπως το φθινόπωρο μετά τη λήξη της τουριστικής σεζόν, που αυξάνονται). Επιδόματα που θα αναπροσαρμοστούν κοντά στα 471 ευρώ από τον προσεχή Απρίλιο λόγω της αύξησης του βασικού μισθού στα 768 ευρώ από 1/4/2023 (αν επιλεγεί το σενάριο για αύξηση 7,75%, ποσοστό που αυξήθηκαν και οι συντάξεις).

«Λευκή πετσέτα»
Κατά συνέπεια η κυβέρνηση έχει ρίξει «λευκή πετσέτα» απέναντι στην ανεργία. Θεωρεί ότι έχει κάνει το χρέος της και οι άνεργοι εγκαταλείπονται στη μοίρα τους προκειμένου η χώρα να κάνει… πλεονάσματα!

Ή, μήπως, όχι;

Δηλαδή η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει τη μάχη της ανεργίας, έστω τα γλίσχρα προγράμματα με τα αναιμικά (κυρίως μη μετρήσιμα) αποτελέσματα, αλλά για άλλους λόγους:

1.Η υψηλή ανεργία είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθεί (συμπιεστεί) χαμηλά η μέση εργατική αμοιβή. Το μόνο… παραγωγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι του ανταγωνισμού.

2.Αν η ανεργία πέσει κάτω του 10%, αυτόματα ενεργοποιούνται οι 3ετίες. Η αυτόματη καταβολή των επιδομάτων (ανά τρία έτη στον ίδιο εργοδότη), τα οποία πάγωσαν πριν 11 χρόνια. Με αποτέλεσμα, ένας νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας με ένα τέκνο να λαμβάνει, εν τέλει, μεγαλύτερο μισθό από κάποιον που δουλεύει στον ίδιο εργοδότη από το 2010 και μετά (σ.σ. και δεν λαμβάνει κανένα επίδομα ή 3ετία…).



iEidiseis.gr του Χρήστου Μέγα