MY KTEO

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Πότε πρέπει να ξεστολίσουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο;


Πέρασαν τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά και το ερώτημα που γεννάται είναι το πότε θα ξεστολίσουμε το σπίτι μας.

Η περίοδος για να στολίσει κάποιος το Χριστουγεννιάτικο δέντρο ποικίλει. Ορισμένοι ξεκινάνε από τα τέλη Νοεμβρίου ενώ κάποιοι άλλοι το αφήνουν για λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

Οι περισσότερες απόψεις για το ξεστόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου συγκλίνουν στην 6η Ιανουαρίου.

Η εξήγηση είναι ότι ο εορτασμός των Χριστουγέννων, είθισται να διαρκεί για 12 ημέρες, έως και την 5η Ιανουαρίου. Η απόφαση για το ξεστόλισμα του δέντρου εξαρτάται από το πότε θα ξεκινήσετε να μετράτε τις «12 ημέρες των Χριστουγέννων», εάν ακολουθείτε το παραδοσιακό έθιμο. Κάθε μία από τις 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα έχει μια ιδιαίτερη σημασία, γιορτάζοντας διαφορετικούς Αγίους καθημερινά.

Τα Θεοφάνια, οι καλικάντζαροι και το ξεστόλισμα
Στις 6 Ιανουαρίου συντελέστηκε, σύμφωνα με τη Χριστιανική Θρησκεία η βάπτιση του Χριστού, που γιορτάζουμε ως Θεοφάνια, γεγονός που συμβολίζει την κάθαρση και το φως που διώχνει τους καλικάντζαρους της γιορτινής περιόδου. Η ημέρα των Θεοφανίων, σηματοδοτεί την ημέρα που οι τρεις σοφοί επισκέφτηκαν το μωρό Ιησού και του προσέφεραν τα δώρα τους και την ημέρα που εθιμοτυπικά ξεστολίζουμε τους χώρους μας, μιας και λέγεται ότι αν ο στολισμός παραμείνει μπορεί να φέρει κακοτυχία.

Είναι ουσιαστικά το επίσημο τέλος των γιορτών. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, την ημέρα που γιορτάζουμε τα «Φώτα», σβήνουμε στο τέλος και τα φώτα του Χριστουγεννιάτικου δέντρου.



iefimerida.gr