MY KTEO

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Η μεγάλη αλλαγή στα σχολεία με τις απουσίες


Η έξαρση της γρίπης και των ιώσεων φέρνει αλλαγές στα σχολεία και συγκεκριμένα στον τρόπο που υπολογίζονται οι απουσίες των μαθητών.

Με τους αναπνευστικούς ιούς και τη γρίπη να θερίζει ενήλικους και ανήλικους, ανοίγουν τα σχολεία στις 9 Ιανουαρίου, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Οι γονείς αγωνιούν για την έξαρση που θα σημειωθεί με την επιστροφή των μαθητών στο σχολικό χώρο, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονταν τα τελευταία δύο χρόνια για τον περιορισμό του κορονοϊού έχουν πάει περίπατο.

Χθες μάλιστα το υπ. Παιδείας έστειλε νωρίτερα συγκριτικά με το σύνηθες, στα σχολεία εγκύκλιο που ορίζει το πλαίσιο σχετικά με τις απουσίες των μαθητών εξαιτίας του εποχικού επιδημικού ρεύματος της γρίπης.

Τι θα ισχύει για τις απουσίες εξαιτίας της γρίπης
Συγκεκριμένα η εγκύκλιος ορίζει πως οι απουσίες έως 5 εργάσιμες ημέρες εξατίας της γρίπης από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου θα καταχωρίζονται, αλλά δεν θα λαμβάνονται υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης του μαθητή.

Απαιραίτητη προϋπόθεση για να ισχύει αυτό είναι η προσκόμιση γνωμάτευσης δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία θα αναγράφονται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας.

Παράλληλα, στην εγκύκλιο συνίσταται σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας να τηρούν σταθερά τα μέτρα υγιεινής, όπως πλύσιμο χεριών και παραμονή στο σπίτι σε ενδεχόμενη ασθένεια, να ακολουθούν τις υποδείξεις των ειδικών και να εμπιστεύονται τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση οδηγίες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης
Τα συμπτώματα της γρίπης σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν:
  • υψηλό πυρετό,
  • πόνους των μυών και των αρθρώσεων,
  • πονοκέφαλο,
  • έντονη κόπωση,
  • καταρροή,
  • πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό).
Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Τα συμπτώματα αρχίζουν 1-4 ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν 2-7 ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μερικές από τις επιπλοκές αυτές είναι η πνευμονία από τον ίδιο τον ιό της γρίπης ή από μικρόβια, κυρίως από πνευμονιόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας ή του διαβήτη. Τα παιδιά μπορεί, επίσης, να παρουσιάσουν ιγμορίτιδα και ωτίτιδα.


iEidiseis.gr